Logga in

Så kapade ICA-hallen ljusnotan med 57 procent

Publicerad
14 aug 2023, 11:00
| Uppdaterad
15 aug 2023

Kvantumbutiken brände över 300 000 kronor om året bara på el till belysning. Men skiftet till led-armturer gav flera oväntade effekter. Här är sex vinster som butiken gjorde.

Mikael Ohlsson driver ICA Kvantum i Göteborgsstadsdelen Västra Frölunda. Hans livsmedelshall med 2 400 kvadratmeter butiksyta har 95 anställda och omsätter 240 miljoner kronor. Verksamheten kräver förstås massor av elenergi.

– Som mest maxade vi på 2 200 MWh om året. Det gick väl an för några år sedan när det svenska elpriset var bland de lägsta i Europa, men förra året skulle elnotan förmodligen ha knäckt oss, konstaterar Mikael Ohlsson. Men, fortsätter han, som tur är hade vi då redan kommit en bra bit på väg i vår resa mot en energieffektivare verksamhet. Idag är elförbrukningen halverad.

Goda råd om belysning:
Belysning: 10 råd för badrummet, köket och kontoret

Det var för fem år sedan som Mikael Ohlsson drog i gång arbetet med att spara energi i livsmedelshallen. Man började med de lite lägre hängande frukterna – kylrum, kyldiskar, ventilation och uppvärmning. Utbyte till effektivare utrustning och bättre styrning gav goda resultat, men det fanns mer att göra.

– Mikael kontaktade oss på Bergendahls El och ville ha hjälp att modernisera belysningen, berättar Martin Andréasson, projektledare och ansvarig för det stora utbytesprojekt som genomförts på belysningssidan i ICA-hallen. Det här var förra året och EU-s beslut om att fasa ut T5-lysrör låg redan i korten, men det var inte den framtidsutsikten som triggade Mikael Ohlsson att byta till energieffektivare ljuskällor, utan insikten om att elpriserna var på väg i fel riktning.

Martin Andréasson på Bergendahls El har lett belysningsprojektet. Hallens ägare Mikael Ohlsson är nöjd med resultatet. Foto: Lars-Göran Hedin

– Vi hade pratat om utbyte till LED sedan länge, men tekniken var så dyr i början att det inte var intressant. Men nu är situationen en helt annan och vi är jätteglada att vi är klara med utbytet innan alla andra vill byta ljuskällor efter att lysrörsutfasningen dragit i gång, menar Mikael Ohlsson.

Martin Andréasson berättar att Bergendahls haft hand om elarbetena hos ICA Kvantum sedan tio år tillbaka. Företagets montörer var vana vid arbetet här och därför väl skickade att genomföra en snabb och smidig installation när arbetena startade i oktober förra året. Arbetena var klara i tid till julhandeln, helt enligt plan. Det gällde ju att inte missa god belysning till julskinkorna.

– Allt började med att vi kom överens om vilka armaturer som skulle väljas. Vi rekommenderade Mikael Ohlsson att satsa på kvalitet och välja en svensk tillverkare. Det fanns billigare alternativ, men han tyckte som vi. Så därför blev det en lösning som Fagerhults tog fram – deras Multilume Function för ytor med högre takhöjd och den modulanpassade armaturen Dwide där det finns lägre innertak, som över kassorna, förklarar Mikael Adréasson.

6 vinster med skiftet till led

1. Mer ljus per armatur

800 till 1 000 lux är det riktvärde som normalt används för allmänljuset i butiker så Fagerhult räknade fram hur många armaturer som behövdes. Det visade sig att antalet armaturer kunde minskas avsevärt. 371 lysrörsarmaturerna ersattes av 217 led-armaturer. 

2. Sänkt elnota

Totaleffekten för belysningen, 26,3 kW, minskades därmed till 10,7 kW. Räknat i reda pengar innebar utbytet och den nya ljusplaneringen att Mikael Ohlsson kan glädja sig åt att energikostnaden för belysningen minskat med 57 procent, från 306 000 till 133 000 kronor.

3. Snabb återbetalning av investeringen

Besparingarna innebär att Mikael Ohlsson räknar med att investeringen i bättre belysning kommer att vara betald inom fem år, räknat på det senaste årets elpriser.

Läs också:
Här är effektbelysningen allmänljus

4. Sänkt underhållsnota

– Samtidigt har underhållskostnaden gått ner radikalt. Tidigare fick vi byta ut ett tiotal lysrör varje vecka, vilket tog tid och kostade oss några tiotusental kronor varje år. 

5. Bättre ljusmiljö

– Och så fick vi ett behagligare och jämnare ljus på köpet. Mikael Ohlsson berättar att personalen fått en skönare arbetsmiljö samtidigt som kunderna upplever ljuset i butiken som trivsammare än tidigare.

6. Lättare att nå hållbarhetsmål

En annan vinst med det nya ljuset är att det stärker företagets hållbarhetsprofil. 

– Vi vet att kunderna alltmer värdesätter miljötänk och hållbarhet så därför är det självklart för oss att vi är en ICA Miljöbutik. Det innebär att ICA centralt också ställer krav på oss, krav som vi nu har lättare att leva upp till, förklarar Mikel Ohlsson.

Martin Andréasson och Bergendahls El hoppas på fler uppdrag av det här slaget. Utfasningen av T5 är redan ett faktum, elprisutvecklingen ser ut att fortsätta i fel riktning och potentialen för effektivare belysning är enorm.

– Enligt Belysningsbranschen finns det 20 miljoner lysrörsarmaturer här i landet som nu behöver bytas ut, framhåller han.