Logga in

Blir det fler jordfelsbrytare efter laddbox-gate?

Publicerad
8 jun 2023, 09:35
| Uppdaterad
16 jun 2023

I mitten av juni ska Easee svara på hur de ska lösa de problem som Elsäkerhetsverket lyfte i samband med försäljninsförbudet. Men vad betyder hela den här historien för de laddboxinstallationer som görs i dag. Ska alla laddboxar installeras med jordfelsbrytare nu? Det frågar vi Fredrik Byström Sjödin, elsäkerhetsexpert på Installatörsföretagen.

Läs också:
Easee – historien från marknadsledande till säljstopp

Google Podcasts
Lyssna i Google Poddar

Läs också:
Lyssna i Apple Podcasts

I publiken på Elfack satt flera elektriker som installerar laddboxar. Flera av dem arbetar med med små kretskortsbaserade laddare. Och många elektriker, överlag, gillar enkelheten i installationen hos de små laddarna. Frågan är om det blir ett tydligare fokus på säkerhet efter laddbox-gate?

– Att tvingas reklamera 200 laddare är inte så kul. Jag tror att installatörer kommer tänka sig för mer noga innan de smäckar upp många av en produkt. 

Det är ett väldigt fokus på jordfelsbrytare på grund av Easee. Finns det andra viktiga säkerhetsfunktioner?

– Jordfelsbrytaren är central för personskydd. Men därtill kommer också frågan om elektromagnetisk kombabilitet som gäller både laddare och solceller. 

Vad finns det mer att tänka på när det gäller laddboxinstallationen?

– Det är stora effekter och det betyder att det ofta behövs grova ledningar. Det kan vara 6, 10 eller till och med 16 kvadrat. Det gäller att vara noga med böjarna på så grova kablar för att undvika kallflytning.