Logga in

Inga månadskostnader för el och VA i naturhuset

Publicerad
9 jan 2023, 07:53

Det nyckelfärdiga naturhuset är dyrare i inköp än en vanlig villa och återbetalningstiden är fortfarande lång. Men på uppsidan är att huset är helt off grid.

Solceller är en självklar del i den nya standardvilla som naturhusägaren Anders Solvarm tagit fram. Tillsammans med konsultkollegan Niklas Dahlström lanserade han i somras den så kallade Naturvillan Atri. Den står på en höjd i Brålanda, ett par kilometer från Solvarms eget naturhus, med utsikt över Vänern.

“En fördel med att vara off grid är att det inte blir några abonnemangskostnader för el eller VA.”

Anders Solvarm, naturhusbyggare

Ett annat naturhus:
Smart ny teknik i villor byggda i växthus

Mer att tänka på:
Energislukarna – så mycket el drar prylarna i hemmet

Taket i naturvillans omgivande växthus har integrerade solceller, köpta från ett företag i Nordafrika. I kombination med batteri och ett elkraftverk (drivet av biodiesel vid behov) blir huset självförsörjande på el och helt off grid. Det är kopplat varken till el- eller VA-nätet.

– Visningshuset som är ute till försäljning på hemnet står där det står. Men om någon vill köpa en naturvilla av oss går den att uppföra nästan var som helst, säger Anders Solvarm.

Övriga installationer i standardvillan är en vedeldad kökspanna som ger värme och varmvatten vintertid via ett vattenburet system, FTX-ventilation och ackumulatortank. Såväl villan som växthuset har stommar av limträ.

Precis som i andra naturhus finns ett så kallat kretsloppssystem med biologiskt reningsverk för avloppet. Det renade, men näringsrika, vattnet pumpas ut till odlingsbäddar i växthuset. Dricksvatten tas från egen borrad brunn.

Solceller och batteri:
Energikostnaderna minskade flera hundra tusen kronor redan första året

Månadskostnaden för driften av naturvillan beräknas till mindre än 1 000 kronor. Utgångspriset för villan är 7,85 miljoner kronor. Ett naturhus kostar mer initialt, när det byggs. Men i ett 50-årsperspektiv blir kalkylen helt annorlunda, menar Anders Solvarm. Trots det gör naturvillans skapare inte någon återbetalningskalkyl.

– Kalkylerna blir sällan trovärdiga, eftersom de beror så mycket på de boendes livsstil, och elpriset som kan variera en hel del. Man betalar också för den trivsel som växthuset ger, säger han.

Om Anders Solvarm ska höfta till med något blir återbetalningstiden cirka 20 år. Men vid en serieproduktion i större skala, uppemot 100 hus, blir tiden betydligt kortare – kanske tre, fyra år.

– En fördel med att vara off grid är att det inte blir några abonnemangskostnader för el eller VA, tillägger han.

I skrivande stund har ännu ingen köpt naturvillan, men sedan i oktober finns möjlighet att provbo i huset. Flera intresserade har bokat provboendet.

Fakta Naturvillan Atri

Boende: Tillfälliga hyresgäster för provboende

Boarea: 124 kvm

Växthus, golvyta: 130 kvm inkl. odlingsbäddar och växtvägg

Investering: 7,85 miljoner kronor inklusive växthus och installationer

Byggmaterial: Trästomme och KL-trä

Installationer:

Solceller, totalt 13,3 kWp 

Batteri 10 kW (utbyggbart)

Reservkraftverk 5 kW (biodiesel).

Vedeldad kökspanna kopplad till vattenburet värmesystem

750 liters ackumulatortank

FTX-ventilation

Kretsloppsystem för avloppsvatten med näringsåtervinning till odling

Individuell temperaturstyrning av vädringsluckor i växthuset

Driftskostnad per månad: max 1 000 kronor