Logga in

Energislukarna – så mycket el drar prylarna i hemmet

Publicerad
3 nov 2022, 09:02

Hur mycket el drar apparaterna i hemmet egentligen? Vår omfattande lista visar på stora skillnader. Visste du till exempel att en ny kyl kan dra mindre än hälften jämfört med en gammal? Vad överraskar dig mest i listan?

Energikris och skyhöga elpriser gör att många av oss ser om elanvändningen i våra hem. Elinstallatören har sammanställt en lista över de vanliga hushållsapparaterna. Hur mycket drar de egentligen?

Inte oväntat visar sig varmvattenberedaren vara en energislukare. Men visste du att spisen drar mer än frysen?

Så gör Roland:
Energiguruns udda lösningar för att spara el

Läs också:
Fem tips för maffig julbelysning – trots elkrisen

Så mycket el drar olika apparater:

Belysning – led

Vanligtvis mellan 1,3 och 10,4 watt. Energiåtgången beror av hur lång tid som lamporna är tända. Vanligtvis är det runt 1 000 timmar per år. Då drar en 4-wattslampa cirka fyra kWh. Varje lampa drar inte så mycket el, men vi har många ljuskällor i hemmen – cirka 40 ljuskällor i en villa. Totalt blir det runt 160 kWh/år.

Tips: Även med effektiva led-lampor är det bra att släcka lamporna när du inte behöver ljuset.

Spis

Hur mycket el en spis drar kan variera en hel del. En äldre spis med gjutjärnsplattor som används tio timmar i veckan drar cirka 625 kWh/år. En keramisk häll drar 520 kWh och en induktionshåll 415 kWh.

Tips: Använd lock, som gör att värmen stannar i grytan.

Vattenkokare

Mellan 86 och 140 kWh per år (om två fulla kannor per dag).

Kaffebryggare

Mellan 30 och 70 kWh per år (om en kanna kaffe per dag).

Äggkokare

Mer energieffektivt än att koka äggen på spisen (induktionshäll drar 80 procent mer).

Kyl/frys

Kyl- och frysskåp står vanligen på hela tiden, året runt. Deras elanvändning är därför viktig att ha koll på. Beräkningen gäller skåp om cirka 300 liter och temperatur +4 grader i kylen och -18 grader i frysen.

Ett nytt kylskåp drar mellan 100 och 150 kWh/år. Är det 10 år eller äldre blir energiåtgången mellan 300 och 400 kWh/år.

Ett nytt frysskåp/frysbox drar runt 250 kWh/år. Är frysskåpet 10 år eller äldre drar det snarare 400 till 500 kWh/år. 

Diskmaskin

Att diska en disk i diskmaskin drar ungefär 1 kWh med det energimärkta Eco-programmet. För nya diskmaskiner kan det vara så lite som 0,53 till 0,92 kWh. En disk tar cirka 10 liter vatten.  Diskmaskinen ska vara ansluten till kallvatten.

Tips: Skrapa av matresterna innan du sätter in disken i maskinen, då sparar du både vatten och energi.

Tvättmaskin

Att tvätta en fylld tvättmaskin med Eco-programmet drar knappt 1 kWh. Har du en ny tvättmaskin i energiklass A kan den dra ännu mindre, cirka 0,5 kWh.

Hur ofta du tvättar påverkar energianvändningen. På energimärkningen visas energianvändningen för 100 tvättar. 

Torktumlare

Att torka tvätten i torktumlare drar mellan två och tre kWh. Har du en effektiv torktumlare med värmepump i energiklass A+++ eller A++ kan den dra 1,5 kWh.

Hur ofta du torkar tvätt i torktumlaren påverkar energianvändningen. På energimärkningen visas energianvändningen per år, vilket motsvarar 160 torkningar.

Luftavfuktare

Mellan 4,6 och 7,5 kWh per dygn (ca 180 kWh per månad om den går kontinuerligt).

Går att göra mer:
”Vi har oerhört stor potential att spara energi”

Varmvattenberedare: Tomgångsförlusterna, när vattnet värms i beredaren men inte används, varierar mellan 339 och 1 000 kWh per år, beroende på modell och volym. Modeller för 300 liter drar mest.

Tv

En tv med bildstorleken 55 tum drar runt 100 kWh per år om du tittar i 1 000 timmar (två timmar och 45 minuter per dag). Större bildskärm drar ofta mer. Energianvändningen kan skilja 30 till 100 procent beroende på om det är normal eller hög bildupplösning.

Finns en funktion som anpassar ljuset på tv-skärmen efter hur ljust det är i rummet kan du spara upp till 20 procent energi. Är det mörkt i rummet när du tittar på tv går elanvändningen ner.

Källor: Energimyndigheten Testlab och Råd&Rön

Elanvändning för apparaterna hemma:

Hur mycket el drar ett kylskåp?

Är kylskåpet 10 år eller äldre blir energiåtgången mellan 300 och 400 kWh/år. Beräkningen gäller skåp om cirka 300 liter och temperatur +4 grader.

Hur mycket el drar frysen?

Är frysskåpet 10 år eller äldre drar det snarare 400 till 500 kWh/år. Beräkningen gäller skåp om cirka 300 liter och temperatur –18 grader.

Hur mycket el drar en ny kyl och frys?

Ett nytt kylskåp drar mellan 100 och 150 kWh/år.

Ett nytt frysskåp/frysbox drar runt 250 kWh/år.

Hur mycket el drar spisen?

En äldre spis med gjutjärnsplattor som används tio timmar i veckan drar cirka 625 kWh/år. En keramisk häll drar 520 kWh och en induktionshåll 415 kWh.

Hur mycket el drar led-lampor?

Vanligtvis mellan 1,3 och 10,4 watt. Energiåtgången beror av hur lång tid som lamporna är tända. Vanligtvis är det runt 1 000 timmar per år. Då drar en 4-wattslampa cirka fyra kWh. Varje lampa drar inte så mycket el, men vi har många ljuskällor i hemmen – cirka 40 ljuskällor i en villa. Totalt blir det runt 160 kWh/år.

Hur mycket el drar diskmaskinen?

Att diska en disk i diskmaskin drar ungefär 1 kWh med det energimärkta Eco-programmet. För nya diskmaskiner kan det vara så lite som 0,53 till 0,92 kWh. En disk tar cirka 10 liter vatten. Diskmaskinen ska vara ansluten till kallvatten.