Logga in

”Om varenda buske blir upplyst förtas hela känslan”

Publicerad
9 aug 2022, 09:47

Patrik Hedlund på Bravida i Hudiksvall fick för första gången i uppdrag att ljussätta en hel villaträdgård. Kul! Men tomten låg ännu kal och kunden sa bara att han ville ha ”lagom mycket belysning”.

Patrik Hedlund.

Kunden hade byggt en ny villa och ville ljussätta sin trädgård. Uppdraget att fixa belysningen gick till Patrik Hedlund, serviceelektriker på Bravida i Hudiksvall, och hans kollega Daniel Sjöblom.

Visst hade de satt upp någon enstaka armatur på nån tomt tidigare. Men att ljussätta en hel trädgård var nytt. Kunden ville ha ”lagom mycket” belysning, men hade inga specifika önskemål om vad som skulle framhävas av ljuset. Patrik Hedlund och hans kollega fick i stort sett fria händer utifrån en överenskommen prislapp.

6 tips för elektriker i det gröna:
Ånej, kunden vill ha trädgårdsbelysning…

Läs också:
4 saker du måste veta om biledare

– Vi fick slå våra huvuden ihop och tänka till om material, hur vi skulle förlägga kablar – och vad i trädgården vi skulle välja att belysa, berättar han.

En utmaning var att hela tomten låg kal och obearbetat när de kom till platsen i maj 2020. Först under sommaren skulle en trädgårdsmästare lägga stengångar, anlägga rabatter, plantera prydnadsgräs, perenner och träd.

Men en ritning fanns, och de började med att rita in funktionsbelysningen. De valde pollare vid uppfarten och längs en trädgång. Att placera ut dekorationsbelysningen var lite knepigare. De visste ju inte vad som skulle bli snyggt och effektfullt att lyfta fram i den ofärdiga trädgården. Men efter att ha rådgjort med trädgårdsmästarna ritade de in ett antal spottar riktade mot prydnadsgräs, ett litet träd, en fin sten. Trädäcket runt spabadet fick dessutom decklights, en trappa fick ledlister.

Patrik Hedlund poängterar vikten av att skapa en kontrast mellan belysta ytor och mörkret runt omkring. Då gäller det att inte kräma på med för mycket ljus.

– Om varenda buske och träd blir upplyst förtas hela känslan. Och så blir det onödigt dyrt också, säger han.

Foto: Bravida Hudiksvall.

Några större knepigheter med installationen tycker han inte att det var. Att lägga ut kabelrören var enkelt eftersom jorden inte var på plats. Armaturernas kablage anslöts smidigt i 4-vägs markskarvar med förskruvning från armaturtillverkaren Hide-a-lite. Den lösningen tycker Patrik Hedlund funkar bättre än kopplingsdosor med gjutharts. Skulle en armatur gå sönder i framtiden är det exempelvis lätt att koppla ur den och stoppa in en ny.

Patrik Hedlund arbetar i vanliga fall mycket med KNX. Men i den här villan fanns Plejd installerat, så det fick bli samma system även i trädgården. Belysningen styrs med hjälp av astrour, och några av armaturerna kan dimras.

När hösten kom och mörkret föll var både trädgård och belysning på plats. Kunden blev helnöjd. Patrik Hedlund likaså.

Foto: Bravida Hudiksvall.

– Vi fick till den där kontrasten mellan mörker och ljus som ger en fin känsla.

Fakturan landade på runt 70 000 kronor. Då ingick visserligen inkoppling av spabad och byte av en liten elcentral, men Patrik Hedlund håller med om att det är ganska mycket pengar.

– Jo, kostnaden springer lätt iväg.  Även om du inte överbelyser så blir det ett antal armaturer, och kanske ledstrip och pollare. Och det krävs ganska stor arbetsinsats när man ska dra ut allt kablage, koppla in alla armaturer och installera styrning, säger han.

Sedan den här installationen för två år sedan har ytterligare två villakunder och en bostadsrättsförening varit intresserade av att installera trädgårdsbelysning. Men de har backat ut efter att Patrik Hedlund har gjort ritningar och räknat på jobben.

– De tyckte det blev för kostsamt, berättar han.

Fråga Cecilia Axelsson:
Får jag sätta upp några uttag på fritiden?

Han tror ändå att trädgårdsbelysning kan vara en framväxande nisch för elfirmor, och han skulle gärna göra liknande uppdrag.

– Det var jättekul att få skapa själv efter eget huvud. Nu är det upp till oss elektriker att tipsa kunderna om vilka möjligheter som finns. Det är precis som med smarta hem: det kunden inte vet finns, kommer han eller hon inte att beställa.