Logga in

Därför får Svanström så mycket stryk

Publicerad
1 sep 2017, 11:46

Håkan Svanström har fått skäll efter två program av TV4:s Fuskbyggarna. Elinstallatörens Henrik Sannesson listar 5 skäl till att elteknikbranschens klarast lysande stjärna plötsligt är ett legitimt mål i sociala medier.

1.  Han pudlar inte tillräckligt

Håkan Svanström säger att stress och omtagningar ledde till hans felsägning om jordfelsbrytare i första avsnittet Fuskbyggarna. Men just ordet felsägning har ifrågasätts. Svanström pratar rakt in i kameran och gör en längre poäng av att jordfelsbrytaren inte kommer lösa ut om någon får ström genom kroppen. Flera i sociala medier tar lätt på hans ursäkt och tar längden på resonemanget som intäkt för att han helt enkelt inte vet hur jordfelsbrytare fungerar. Men några rycker också ut till Svanströms försvar. Vilket leder mig in på nästa punkt.

2 Tv och elteknik är skilda saker

Vi säger fel ibland. Men få människor som bestämt hävdat något felaktigt behöver fundera på att misstaget finns i minneskorten på ett produktionsbolags kameror. De flesta kan bara erkänna sitt misstag till berörda parter. Här ska man ha klart för sig att tv-klippning inte är ett grupparbete. Den som ställt upp i tv får aldrig se resultatet förrän det sänds. Självklart finns undantag som bekräftar regeln, men då pratar vi snarare om Uppdrag granskning än en byggsåpa.

Om elteknik handlar om att följa svensk standard – korrekt installation och prydliga dragningar – så handlar tv om att skapa drama. I klipprummet är det fullkomligt ointressant om programmets huselektriker kan ha sagt något fel. Sägningar in i kameran ska levereras med schwung där varje betoning sitter som ett smäck. Inspelningen görs med hängslen och livrem och en mängd omtagningar ska garentera att materialet är tillräckligt bra – dramatiskt och videotekniskt. Sa du fel, synd för dig!

3 Fall på eget grepp

Ett av Svanströms råd till alla som vill lyckas i sociala medier är att leva som du lär. Därför, säger han i vår artikel där han tipsar om hur elektriker kan vinna affärer i sociala medier, ”måste vi själva vara oklanderliga i vårt uppförande”. Det här är också varför Svanström noggrant undersöker med kunden i det andra avsnittet av Fuskbyggarna hur han vill han att strömbrytaren till badrummet ska sitta. Rummet är mindre än vad som framgår på tv berättar Svanström, bara drygt två kvadratmeter. Programformatets inbyggda dramatiska ark innebär att man självklart använder sig av vidvinkelobjektiv för att få små rum att se större ut och att hemmet blev mycket bättre efter Fuskbyggarnas hjälteinsats. Men för Svanström ser det ut som att han, som alltid pekar ut andras fel, själv har fallit på eget grepp.

4 Långt fall från toppen

Håkan Svanström är en legendar i elteknikbranschen. Hans företags sida har 9 500 gillare på Facebook (mer än dubbelt så många som Bravida). Han får alltid mycket kärlek för de vloggliknande filmer han lägger ut där han kör hantverkarbil och pratar direkt till tittaren i ett stort headset. När en stor vitvarukedja lät sina budchaufförer också vara “installatörer” (med ibland katastrofalt resultat) gick Svanström ut på ett i branschen uppskattat korståg. Han gjorde indignerade filmer som spreds som en löpeld i sociala medier. Svanström har en orädd och entusiastisk framtoning vilket inte är legio i en bransch som betonar korrekthet, bra kalkyler och jämna klamringar. Svanström är allt det – han pushar elsäkerhet på ett sätt som kanske ingen annan lyckats med och han har fått Martin Timell att ta sägningen “Ge fan i elen” till sitt hjärta. Samtidigt är det svårt att undgå hur mycket Svanström älskar att synas och höras. När han faller så är det från en piedestal långt ovan molnen.

5 Tv-program legitimt mål

Elteknikbranschen sitter alltid på helspänn när det är el med i tv eftersom man vet att respekten för el inte är vad den borde vara. Hemmafixarprogrammen har en historia av elfel, samtidigt som de är duktiga på att inge förtroende hos tittarna att försöka själva. Och då menar jag inte bara el. Det kan lika gärna handla om timring som plattsättning. Skillnaden är att ett dåligt kaklat badrum i värsta fall kan leda till en vattenskada medan ett allvarligt elfel kan bränna ner hus såväl som att skada människor. Folk i elteknikbranschen är givetvis rädda att programmen leder till obehörigt hemmapul – och tyvärr är det nog också fallet.

Missade du när Svanström pratar om senaste säsongen av Fuskbyggarna i senaste Elstudion?  Spola fram till 4:30