Logga in

Tre skäl att INTE starta egen elfirma

Publicerad
20 jun 2022, 08:07
| Uppdaterad
21 jun 2022

Friheten! Många trivs utmärkt med att driva eget. Men det är inte för alla. Elinstallatörens reporter Charlotta von Schultz ser tre utmaningar.

Tvivlar du på att du är rätt person att säga upp dig för att driva egen elfirma? Då kanske du känner igen dig i de här tre punkterna.

Läs också:
Friheten – och tabbarna – när Emil startade elfirma

Fråga juristen:
Får jag sno kunder från min tidigare arbetsgivare?

1. Du vill jobba 7 till 16. Punkt slut.

Gillar du att gå hem klockan 16 och inte ägna jobbet en tanke förrän nästa arbetsdag? Det kan du glömma om du säger upp dig och startar eget elinstallationsföretag.

Som egenföretagare har du alltid yttersta ansvaret. Det är en livsstil som kräver engagemang, uthållighet och hårt slit. Många jobbar långa dagar, fakturerar på kvällar såväl som helger och svarar i telefon oavsett när kunderna ringer.

Pressen blir ännu större om du tar steget att anställa folk. Då vilar ansvaret för deras försörjning också på dina axlar. Sånt kan sabba nattsömnen, inte minst när större projekt lider mot sitt slut och du inte har en aning om hur du ska hålla gänget sysselsatt nästa kvartal.

2. Du tycker att kunder är jobbiga.

Ser du kundkontakter som ett nödvändigt ont som bör hållas till ett absolut minimum? Då kan det bli tufft att marknadsföra dina tjänster, få uppdrag, hantera kunder – och behålla dem.

Livet som egenföretagare blir lättare om du är öppen, socialt smidig och faktiskt tycker att det är kul prata med folk. Även med kunder.

3. Du behöver en trygg lön varje månad

Är du beroende av fast och förutsägbar inkomst från dag ett? I så fall riskerar du att få problem med privatekonomin i början.

Att starta företag är förknippat med utgifter, och det kan bli ett glapp på flera månader tills kosingen börjar rulla in och företaget är så pass livskraftigt att du kan plocka ut en anständig lön. Fram till dess kan du behöva leva på besparingar, en partner eller andra inkomstkällor.

Läs också:
Starta eget – och behåll anställningen

Stämmer inget av ovanstående in på dig? Jamen, grattis. Då kanske du är helt rätt person att göra slag i saken och bli din egen boss trots allt! Det finns många goda skäl att kasta loss förutom nöjet i att bli sin egen chef. Här är några exempel från elektriker som jag har pratat med på senare år.

  • Emil Kilhstrand i Västerås lockades av frihetskänslan och startade Kilhstrands elektriska. Han är glad att han tog steget, men här delar han med sig av några mindre lyckade val som han gjorde i början.
  • Ida Norström i Åkers styckebruk ville arbeta med digitaliserade metoder och installera solceller, laddinfrastruktur och smarta hem. Hon hann knappt lägga studentmössan på hyllan innan hon startade elinstallationsföretaget Energy Effective Solutions AB.
  • Mattz Birath i Stockholm hade svårt att få jobb efter en utmattningsdepression. Lösningen blev att starta Hyr en timme, och hyra ut sig själv till fastpris på timbasis.
  • Alex Karlström i Härnösand förlorade jobbet när elfirman han jobbade på plötsligt lades ner. Redan under uppsägningstiden startade han Powerup Electrics AB tillsammans med tre kolleger.  (Företaget finns kvar, men Alex har bytt jobb.)