Logga in

”Sen fick jag lite lätt ångest, vad hade vi sagt ja till..?”

Publicerad
22 jun 2022, 08:56
| Uppdaterad
23 jun 2022

Byggtemas konkurs kom som en kalldusch för många företag i Örebro. Då nappade Elprofilens vd Lars Larsen på att bli huvudentreprenör för ett jätteprojekt – han ville ta ansvar. ”Sen fick jag lite lätt ångest, vad hade vi sagt ja till..?”

Elprofilen fick en första hint om att allt inte stod rätt till i slutet av januari i år när Byggtema i Örebro inte betalade två fakturor. Byggtema var huvudentreprenör för totalrenoveringen av ett kommunalt kontorshus, ett projekt där Elprofilen gjorde elinstallationerna.

Det var ett ovanligt stort uppdrag för elföretaget, som hade runt 15 elmontörer på plats. Och de förfallna fakturorna var på stora belopp: 6 miljoner kronor för eljobb plus ytterligare 1,6 miljoner för systerbolaget VVS-profilen.

Läs också:
Efter Byggtemas konkurs – här är de 34 drabbade installatörerna

Fråga juristen:
Åh nej! Beställaren har gått i konkurs – vad gör vi?

Men vd Lars Larsen blev ändå inte orolig när fakturorna inte betalades.

Lars Larsen.

– Att stora byggare inte betalar på förfallodagen är inget ovanligt, tyvärr. I sådana lägen brukar jag försöka ha en öppen dialog för att få veta när pengarna kommer, och det brukar alltid lösa sig, säger han.

Men trots att han sökte kontakt upprepade gånger fick han inga besked från Byggtema. Märkligt. Varningsklockorna började ringa på allvar när andra underleverantör hörde av sig till honom för att lite diskret kolla: ”Har ni fått betalt av Byggtema? Nähä, det har inte vi heller…”.

Till sist såg Lars Larsen ingen annan lösning än att lämna fakturorna till inkasso, ett beslut som han beskriver som nödvändigt men jättesvårt.

– Byggtema var Örebros största privata byggföretag, det var framgångsrikt, väletablerat och hade varit vår samarbetsparter länge, sammanfattar han.

Knappt två veckor senare försattes Byggtema i konkurs, något som kom som en smärre chock för många underleverantörer. I konkursboupptäckningen visade det sig senare att 400 företag hade fordringar på bolaget på sammanlagt 124 miljoner kronor.

Den närmaste tiden blev hektisk för Elprofilen. Montörerna som var sysselsatta på bygget skulle ut på nya arbetsplatser. Samtidigt var Lars Larsen i tät kontakt med beställaren Örebroporten för att hitta en lösning för det stora renoveringsprojektet. Bygget stod still och tickade pengar, huset var ännu inte tätt och det snöade ovanligt mycket för säsongen.

– Vi hade förlorat pengar i konkursen, men vi var tydliga med att vi ville färdigställa våra installationer och bidra till en lösning för hela bygget, säger han.

Efter många diskussioner föreslog beställaren Örebroporten att Elprofilen helt sonika skulle bli totalentreprenör och ta över ansvaret för hela renoveringsprojektet. En sådan roll var ny för Elprofilen, men Lars Larsen såg det som ganska naturligt.

– Vi var den största underleverantören, och eljobben pågår under hela byggtiden, från start till slut. Så min första reaktion var ”självklart gör vi det”. Sen fick jag lite lätt ångest, vad hade vi sagt ja till..?

Projektet är fem gånger större än något Elprofilen tidigare har åtagit sig, både räknat i omsättning och i arbetsmängd.  Företagets omsättning ökade i ett slag från 75 mkr till 175 mkr i runda slängar. Uppdraget görs på löpande räkning. Elprofilen har redan tappat ett antal miljoner och vill inte riskera att förlora mer pengar.

En av de första utmaningarna var att teckna nya kontrakt med de 25 underleverantörerna inom allt från rivning och sanering till akustik och miljöcertifiering.  Alla underleverantörer hade liksom Elprofilen tappat pengar i konkursen.

– Vissa var lite ledsna. Men efter mycket fix och trix fick vi med alla, berättar Lars Larsen.

Man anlitade även en ny byggare och rekryterade Byggtemas tidigare platschef och entreprenadingenjör, som båda hade förlorat jobbet i konkursen. Efter att ha stått stilla i sex-sju veckor kunde bygget dra i gång igen.

David Thuen.

David Thuen, som hade varit projektledare för elentreprenaden, kom tillbaka som ny projektchef för totalentreprenaden. I stället för att ratta runt tio elmontörer, som han är van vid, fick han nu hand om drygt 50 personer i olika yrkesgrupper.

Han valde en ödmjuk approach.

– Jag har varit väldigt tydlig med att vi inte är någon erfaren byggare, det här klarar vi bara tillsammans. Vi ska göra klart bygget, och vi ska göra det bra, säger han och tillägger:

– Vi hade en bra stämning på bygget även tidigare, och nu är den nästan ännu bättre.

Vi tar en snabb rundsväng på det halvfärdiga bygget där renoveringen har kommit olika långt på olika våningsplan. Mycket arbete kvarstår. Först i mars 2023 ska renoveringen vara klar.

– Om vi lyckas kommer vi att gå stärkta ur det här med nya erfarenheter. Jag tror det vi gör är ganska unikt, jag har aldrig hört talas om en elfirma som tar över ett jättebygge så här, säger Lars Larsen.

Fråga juristen:
Vems är materialet när byggaren går i konkurs?

Vad som orsakade konkursen är fortfarande oklart, och många rykten florerar i Örebro. Bilden klarnar förhoppningsvis när konkursförvaltaren Magnus Nedstrand är färdig med sin utredning. I en tidigare intervju med Elinstallatören har han sagt att alla berörda installatörer kommer få tillbaka en viss del av sina fordringar.

– Men jag kan inte säga hur mycket eller när. Det blir en begränsad summa som beror på hur mycket vi lyckas dra in till konkursboet, sade Magnus Nedstrand.