Logga in

Installationsfirmorna om byggarnas tvärnit i Stockholm

Publicerad
18 jun 2019, 21:18

Q-Gruppen Bygg i konkurs, BTH Bygg rekonstrueras, och JM Entreprenad avvecklar sin husverksamhet. Här uttalar sig installationsföretagen om hur krisen för Stockholmsbyggarna påverkar dem.

Det har blivit tuffare tider för bostadsbyggare i Stockholmsregionen. I slutet av maj meddelade Q-Gruppen Bygg AB att bolaget på egen begäran försatts i konkurs, efter stora ackumulerade förluster.

Upphandling: Därför avslår förvaltningsrätten Svanströms krav

Enligt Q-Gruppen berodde detta bland annat på en stor andel bostadsproduktion med låga eller obefintliga marginaler. Bolaget skriver på sin hemsida att ”vi är långt ifrån ensamma med de problem som vi fick i verksamheten. Ett flertal större och medelstora aktörer genomgår idag omfattande omstruktureringar och flera konkurser/rekonstruktioner förekommer.”

En av dessa aktörer är BTH Bygg, som beviljats företagsrekonstruktion vid Solna tingsrätt. Även BTH hänvisar till den allt sämre konjunkturen för nyproduktion, och meddelar att bolaget ska renodla sin verksamhet till enbart byggservice medan affärsområdena nyproduktion och ROT ska avvecklas.

En annan stor Stockholmsaktör är JM:s byggbolag, JM Entreprenad. I sin senaste kvartalsrapport meddelade bolaget att man avvecklar sitt affärsområde Hus, som sysslar med nyproduktion samt om- och tillbyggnad av lokaler. ”Det saknas förutsättningar för att bedriva JM Entreprenads svenska husaffär stabilt och framgångsrikt”, skriver bolaget i rapporten.

Konjunktur: ”Bravidas tillväxt som bortblåst”

”Men en ljuspunkt med det, om man nu får säga så, är att det blivit lättare att rekrytera duktigt folk nu när det inte är lika många firmor som slåss om dem”

Björn Sjöberg, vd Carls Elektriska

Svanströms kritik: ”Upphandlarna kunde varit öppna med att lägsta pris gällde”

Carls Elektriska i Årstaberg har inte påverkats av det som hänt Q-Gruppen och BTH – dock att konjunkturen mattas av.

– Vi har gott om uppdrag, men det finns ju risk att fler byggare läggs ner. Sedan en tid tillbaka har vi märkt att projekten försenas på grund av svårigheter att få finansiering, det kan ta upp till ett halvår ibland innan ett projekt kommer igång, säger vd Björn Sjöberg.

Strategi: ”En allt-i-allo-firma blir inte bra på något”

Han påpekar att läget hårdnat även för elfirmorna.

– På rak arm kan jag räkna upp flera stycken som lagt ner eller kraftigt minskat verksamheten. Men en ljuspunkt med det, om man nu får säga så, är att det blivit lättare att rekrytera duktigt folk nu när det inte är lika många firmor som slåss om dem. Och för egen del är jag inte direkt oroad, vi är inte involverade i några riskfyllda projekt, säger Björn Sjöberg.

Lönsamhet: Så fick de en vinstmarginal – på mer än 24 procent

VVS-Metoder i Hägersten berörs inte heller av vare sig Q-Gruppen Byggs konkurs, eller krisläget hos BTH.

– Vi har inga affärer med någon av dem, så vi har klarat oss undan det där helt och hållet. Visst blir det ringar på vattnet när välkända byggentreprenörer får problem, men vi har ganska liten andel bostäder i vår verksamhet, vi jobbar mest mot kommersiella fastigheter, säger VVS-Metoders vd Daniel Fili.

Fråga juristen: ”Vid slutbesiktningen sades inte ett ord om armaturerna”

Men även VVS-Metoder har noterat en allmän inbromsning på marknaden för nyproduktion av bostäder.

– På de få projekt vi offererar på bostadssidan, där märker man av en lägre prisbild. Men som sagt, det är en rätt liten del av vår verksamhet, så vi berörs inte av det i någon större omfattning, säger Daniel Fili.