Logga in

Bygg toppar konkursstatistik

Publicerad
10 aug 2017, 09:31
| Uppdaterad
9 apr 2021

Byggkonkurserna ökade 22 procent, eller med mer än 100 konkurser, januari till och med juli i år jämfört med samma period förra året. Ökningen är en av de största, men två av de nio branscher som har flest företagskonkurser har ändå högre utsatthet.

Från januari till juli gick 644 företag i byggindustrin i konkurs. Det är 115 fler än under samma period förra året, det visar siffror från UC. Större ökning av konkurser än bygg, med 22 procent, har bara en annan bransch i UC:s statistik och det är Uthyrning och leasing samt arbetsförmedling, där konkurserna ökade med 29 procent under början av året.

Måttet konkursutsatthet mäts i hur stor andel av aktiva företag som under en period går i konkurs. För byggindustin ökade det talet underperioden. Vid årsskiftet 2016/2017 fanns 94 628 företag i byggindustrin. Konkursuttsattheten för årets första 7 månader var 0,68 procent i år och 0,58 procent samma period förra året.

Tre av de nio mest konkursutsatta branscherna i UC:s sammanställning har högre utsatthet och det är Detaljhandel och Restaurang och hotell och Uthyrning och leasing samt arbetsförmedling.