Logga in

Allt fler installatörer väljer elbil

Publicerad
1 mar 2022, 09:57

Försäljningen av elbilar och elhybrider till el- och VVS-företag ökar kraftigt, dock från en låg nivå. Det visar den senaste statistiken från Installatörsföretagen.

Försäljningen av elbilar och elhybrider ökade med 77 respektive 82 procent förra året jämfört med 2020. Sett till antalet sålda elbilar handlar det om en ökning från 352 till 624 elbilar. Laddhybriderna backade dock med en procent.

Parkeringssituationen i Stockholms innerstad beskrivs som kaotisk
Parkeringssituationen: ”Jag har till och med haft cykel med mig i bilen”

Hur mycket last får man egentligen dra med en laddbar servicebil?
Låg dragvikt tvingar elektriker skippa eldrivna skåpbilar

Samtidigt ökade försäljningen av dieselbilar med fem procent.

Siffrorna grundar sig på Installatörsföretagens medlemmars köp av nya lätta lastbilar och personbilar under 2021 och 2020.

På listan över de mest sålda transportbilarna 2021 dominerar fortfarande dieselbilarna, även om många märken erbjuder motsvarande modell som elbil.

Elbilarna minskar företagets klimatavtryck
Elektrikern Per kör elfirmabil: ”Det funkar suveränt”

Enligt Bil Sweden ökade andelen eldrivna lätta lastbilar generellt från drygt sex procent under 2020 till närmare åtta procent under 2021. Prognosen för andelen eldrivna lätta lastbilar 2022 är 17 procent av nyregistreringarna.

Mattias Bergman, vd på Bil Sweden.

–Det förklaras främst av att många nya elmodeller kommer ut på marknaden i år. Den 1 juni skärps malusen ytterligare vilket slår hårt mot lätta lastbilar, som redan har en orimligt hög förhöjd fordonsskatt de tre första åren. Att vi trots detta förutser en ökning förklaras av att vi ser ett uppdämt behov hos många företag att förnya sin vagnpark, säger Mattias Bergman, vd på Bil Sweden.

Fotnot: Bonus-malus-systemet innebär ett stöd (bonus) för den som bland annat köper lätta lastbilar med låg klimatpåverkan och förhöjd fordonsskatt (malus) för bensin- och dieselbilar under de tre första åren.

FAKTA/De mest sålda skåpbilarna

1) Volkswagen Caddy

2) Ford Transit Connect

3) Volkswagen Transporter

4) Ford Transit Custom

5) Peugeot Expert

6) Peugeot Partner

7) Mercedes-Benz Vito

8) Citroen Berlingo

9) Renault Trafic

10) Renault Kangoo

Källa: Inrabatt.se. Listan avser försäljning av nya lätta lastbilar 2021 till medlemmar hos Installatörsföretagen.