Logga in

De lovar elbilsladdning till halva priset

Publicerad
2 apr 2024, 04:58
| Uppdaterad
28 mar 2024

En ny flextjänst låter elbilen delta i stödtjänster och dra in pengar till sin ägare. Det här är det som krävs.

Flex Ladda är en ny tjänst som ingår i Varberg Energis elhandelsupplägg Nätflex. Det är en tjänst som erbjuds till elkunder som har smarta elbilsladdare – sådana som kan kommunicera via nätet. De som skriver avtal om tjänsten medger att Varberg Energi tillfälligt kan reducera laddningen då det uppstått obalanser i elnätet på grund av för hög konsumtion. Som motprestation halverar Varberg Energi priset för den el som förbrukas via samma billaddare.

Möjlighet till stödtjänster med grönt teknikavdrag:
Mjukvarustyrning rundar skärpta skatteregler

Henrik Näsström är marknadschef hos Varberg Energi. Foto: Lars-Göran Hedin

– Med smarta billaddare menar vi laddare som kommunicerar med internet via protokollet OCPP 1.6-J och som därigenom kan styras av oss när vi behöver den som deltagare i vår flextjänst, berättar Henrik Näsström, marknadschef hos Varberg Energi. Det kommunala elbolaget har sedan 1 februari avtal med Svenska kraftnät som balansansvarig och kan därigenom erbjuda sina kunder de här tjänsterna.