Logga in

SP-Gruppen navet i miljardsatsande Ipart

Publicerad
10 feb 2021, 10:45
| Uppdaterad
22 mar 2021

Klas Larsson hoppade av som affärsområdeschef på Instalco och startade den nya installationskoncernen Ipart tillsammans med gänget bakom SP-Gruppen.

Klas Larsson, tidigare affärsområdeschef Väst på Instalco, är huvudägare i Ipart tillsammans med Leif Fransson, Magnus Fredriksson och Roger Syversson, som driver elinstallationsföretaget SP-Gruppen.

– Iparts affärsidé är att samla bra bolag i Mellansverige och bli heltäckande inom grenarna el, VS och ventilation. Vi ska bli en av de största installationskoncernerna. Målet är att senast 2023 nå en miljard kronor i omsättning, förklarar Klas Larsson, som också är vd för Ipart.

Assemblins köp av elteknikbolag i Karlstad: ”Bra komplement till vår verksamhet”

Med Mellansverige avses områdena Värmland, Västra Götaland, Dalarna, Närke, Västmanland samt västra Sörmland med Eskilstuna.

Navet för den nya koncernen är SP-Gruppen med cirka 100 anställda, som redan finns i en stor del av området. SP-Gruppen finns i Karlstad, Göteborg, Skövde, Säffle, Arvika, Örebro och Falun.

– Vi kommer att försöka klä på SP-Gruppens geografi med bolag inom VS och ventilation. Både genom att förvärva bolag och starta upp nya verksamheter och tänker oss en ganska jämn fördelning mellan dessa, säger Klas Larsson.

– Vi vill åtminstone i starten ha en skaplig geografisk närhet mellan bolagen så att de kan samarbeta på ett bra sätt.

Mer om SP-Gruppen: Hoppade av från Midroc för att köra i egen regi

Iparts första förvärv blev Karlstadsföretaget Ulvsbý Rör. Koncernen har redan startat VS- respektive ventilationsverksamhet i Karlstad genom bolagen Klimatentreprenad och Rörpartner.

Vd och delägare i Klimatentreprenad blir från 20 februari Lars Ekblom, som kommer från Caverion i Karlstad. Klas Larsson är vd också för Rörpartner och i början av april ansluter projektledaren Olle Bergsman som kommer från Assemblin VS i Karlstad.

Liksom i Instalco ska bolagen i Ipart vara fristående.

– Jag tycker att det har varit en framgångsfaktor. Bolagen kommer dock att kunna vara mindre och ha en del gemensamma funktioner. De kommer att kunna dra vissa synergier av varandra. Tanken är att vi ska vara lite mer lokala än andra stora installationskoncerner och jobba litet tajtare ihop, säger Klas Larsson.

Exempel på gemensamma funktioner som kan delas av bolagen lokalt är HR, inköp och teknik.
Dotterbolagen kommer att på sikt att vara helägda av Ipart. Ett delägarskap i nya eller nystartade dotterbolag initialt övergår efter ett antal år till ett delägarskap i koncernen.

– Den gemensamma moroten är att du blir delägare i Ipart. På så vis drar alla åt samma håll.

Instalco tog över 100-miljonersbolag i Avesta: ”Ser fram emot att bredda industriområdet”

Anledningen till att Klas Larsson valde att lämna Instalco var delvis familjeskäl.

– Jag ansvarade för ett geografiskt stort affärsområde och ägnade mycket tid åt att resa runt i det. Ipart passar mycket bättre för mina familjeförhållande. Det är också kul att starta om från början och att kunna styra det på ett helt annat sätt själv än förut, säger han.

Klas Larsson är en av grundarna till VS-bolaget LG Contracting som köptes av Instalco 2015. Han känner Leif Fransson och Magnus Fredriksson sedan länge då de har jobbat tillsammans i olika projekt sedan 1996.

För ungefär fem år sedan ville Klas Larsson starta ett elbolag i Karlstad som skulle ingå i LG Contracting. Han hörde då av sig till Leif Fransson och Roger Syversson, som jobbade på Midroc Electro då, och erbjöd dem anställning och delägarskap i det nya bolaget.

– De gillade affärsidén och tänket, men valde att starta SP-Gruppen i stället. Det var inga hard feelings mellan oss. Jag köpte deras första jobb och vi har hållit kontakten sedan dess, säger Klas Larsson.

De har av och till diskuterat om att göra någonting tillsammans.

– Under våren 2020 hörde de av sig igen. De kände sig mogna för att utveckla verksamheten och ville ha mig med. Jag tyckte att det var spännande och att det passade bra.