Logga in

Nu fixar off grid-macken sin egen vätgas

Publicerad
28 maj 2019, 12:16
| Uppdaterad
25 feb 2021

Nu startar den solelsdrivna produktionen av vätgas för bränslecellsbilar utanför Mariestad, i världens första vätgastankstation som är helt off-grid.

Upp till 20 bränslecellsbilar per dygn kommer till att börja med kunna tanka vätgas på den världsunika tankstationen utanför Mariestad. Enligt kommunen är det den första tankstationen för vätgas i världen som är helt och hållet off-grid.

”Allt som behövs är elen från solcellerna här bredvid, vatten från Vänern och elektrolysören som spjälkar vatten till vätgas”

Jonas Johansson, utvecklingschef Mariestads kommun

Mer nyheter om vätgas: ”Stor efterfrågan på förnybar vätgas”

– Allt som behövs är elen från solcellerna här bredvid, vatten från Vänern och elektrolysören som spjälkar vatten till vätgas, säger Jonas Johansson, utvecklingschef hos Mariestads kommun.

Drygt 1 500 kvadratmeter solceller på fältet bredvid tankstationen ger 250 kilowatt effekt. Det räcker för att producera cirka 100 kilo gas per dygn. Gott och väl för att tanka kommunens nuvarande sju bränslecellsbilar, som på sikt ska bli fler. Lagringen av vätgas sker över hela året. Vartefter behovet ökar går det att bygga ut anläggningen.

– Det här är fortfarande ett modellområde för att testa tekniken, men den går bra att skala upp, säger Jonas Johansson.

Tankstationen för vätgas är en av fem i Sverige och invigdes redan i början av 2017. Sedan dess har bilarna tankats med inköpt vätgas. Den 28 maj invigdes den soldrivna vätgasproduktionen, som driftsatts under våren.

Läs också: Mr. Vätgas lagrar solenergin till vintern

I anläggningen finns också batterier och bränsleceller, som hjälper till att göra tankstationen självförsörjande på el och värme.

Kommunen planerar även att snart göra en förskola off-grid med hjälp av solceller och egen vätgasproduktion.