Logga in

Ljusbåge brännskadade elmontör

Publicerad
15 nov 2021, 15:56

En elmontör fick en ljusbåge i ansiktet när han kopplade in ett reservkraftverk. Händelsen utreds av Arbetsmiljöverket.

Elolyckan inträffade den 2 november vid Kungälvs vattenverk. En elmontör hade kommit till platsen för att göra en nyinkoppling av en generator till ett reservkraftverk när han brännskadades av en ljusbåge. Det rapporterar Kungälvs-Posten.

Gustav Östermyrs ljusbågsolycka:
Även hovrätten fäller Serneke

Hela kartan:
Så (olika bra) hanterar vården elolyckorna

Elmontören är anställd på elinstallationsföretaget Elektro Emanuel, som är underentreprenör till en entreprenör som i sin tur har anlitats av Kungälvs kommun.

Hans Liljered, som är enhetschef på drift och underhåll av VA  på kommunen, uppger för tidningen att arbetet utfördes utanför själva vattenverket.

– Det har hänt efter vår elektriska brytare, de som jobbat där har tagit ström från oss men inte jobbat inne hos oss. Det är inte innanför vårt ansvarsområde, säger han till tidningen.

Elinstallationsföretaget gör en utredning tillsammans med Arbetsmiljöverket, och ett utlåtande ska lämnas 29 november.

– Elmontören har klarat sig bra, han har inga bestående men, men han fick lite brännskador i ansiktet, säger Anders Emanuelsson, som är vd för företaget, till Kungälvs-Posten.

Han uppger för tidningen att elmontören aldrig fick ström genom kroppen men att en ljusbåge träffade honom i ansiktet.  Han kunde trots det ta sig till sjukhus själv där han blev inlagd för observation i några dygn. Elmontören har även kontrollerat synen på Mölndals sjukhus.

Hans skadades av ljusbågen:
”Jag hann tänka att nu är det kört”

Arbetet avbröts samma dag som olyckan inträffade. Nu görs en säkerhets- och riskbedömning innan arbetet återupptas. Allt enligt Kungälvs-Posten.