Logga in

Solceller med schukokontakt – är det ok?

Publicerad
16 aug 2021, 11:56

”Världens första stickproppsanslutna solcellspaket” har anmälts till Elsäkerhetsverket av flera elinstallatörer. Myndigheten ser främst två tänkbara risker.

Sun Power Nordic AB erbjuder ett komplett solcellspaket med mikroväxelriktare som kan anslutas med stickkontakt i vanliga schukouttag. Installationen går på 20 minuter och kan göras av vem som helst utan förkunskaper, enligt företaget. Panelerna, som är på 300 W styck, kan seriekopplas.

Läs också:
Johanna laddade bilen i Schukouttaget – och förlorade sitt hem

Quiz:
Kan du installera solceller?

Den ovanliga solcellslösningen har fått flera elinstallatörer att reagera och göra en anmälan till Elsäkerhetsverket. Myndigheten har startat en marknadskontroll.

Morgan Wojcik.

– Som vi tolkar standarderna får man exempelvis inte mata ström baklänges in i schukouttag. Vi vill veta vilka standarder företaget lutar sig mot när de säger att produkten är godkänd i andra EU-länder, säger Morgan Wojcik som är inspektör på Elsäkerhetsverkets produktavdelning.

Han ser i huvudsak två tänkbara risker med bakmatning i schukouttag. Den ena är att anläggningen får högre ström än vad den är dimensionerad för. Ta exempelvis en anläggning med gruppledning dimensionerad för 10 ampere. En kraftig förbrukare skulle då kunna få 10 ampere från nätet samtidigt som solcellerna ger ett tillskott på ytterligare ett antal ampere via schukouttaget.

Myndigheten vill även säkerställa att produkten inte kan bakmata ut ström på nätet vid elavbrott. Annars riskerar elektriker att skadas när de arbetar för att reparera ett nät som de tror är spänningslöst.

– Vi vill titta på hur företaget har löst de frågorna. Produkter som matar in ström i schukouttag är nytt på marknaden, och när vi är klara med vår marknadskontroll kommer våra jurister förmodligen att ta fram ett rättsligt ställningstagande för sådana produkter, säger Morgan Wojcik.

Produkten presenterar som ”världens första stickproppsanslutna solcellspaket”, men Sun Power Nordic skriver samtidigt på sin sajt att det inte är tillåtet att installera solceller med stickkontakt i Sverige. Därför rekommenderas kunderna att anlita ett elinstallationsföretag som utför installationen enligt gällande installationsregler. Och enligt gällande regler är det fast installation som gäller ”även fast det är lite som att anlita en elektriker när du köper en brödrost”, skriver företaget.

Daniel Bruno.
Daniel Bruno.

Daniel Bruno är vd på Sun Power Nordic.

– Vi vänder oss till personer som är nyfikna på solcellstekniken men som kanske inte har råd och plats att göra en stor installation på ett tak. Vi vill att vem som helst ska kunna köpa och installera solcellspaket som vilken hushållsmaskin som helst, säger Daniel Bruno.


Hur ser ni på att produkten anmälts till Elsäkerhetsverket?

– Vi välkomnar granskningen. Det här är en ny typ av produkt, och det är helt rätt att de ser till att allt är som det ska.


Enligt gällande regler ska solcellspaketet installeras av elektriker. Är det troligt att kunderna ringer en elfirma när de har köpt en produkt med stickpropp?

– Enheten är tillverkad för att anslutas med stickpropp men regelverket ska självklart följas. Olika länder har olika regler för hur hög effekt man får mata in i uttagen, och vi hoppas och räknar med att reglerna kommer att ändras så att produkten blir tillåten att anslutas med stickpropp även i Sverige, säger Daniel Bruno och tillägger:

– Produkten levereras inte med stickpropp i Sverige i dagsläget, den gör det den dagen som regelverket ändras.

Ser du några risker med att mata in ström i schukouttag?

– En anläggning med några få paneler på 300 W vardera ger inte så höga strömmar, och mikroväxelriktaren är utrustad med aktiv och passiv anti island-funktion. Den slår av mikroväxelriktaren på en tiondels sekund om nätspänningen slår ifrån, till exempel vid elavbrott eller vid underhållsarbeten.

Hur många enheter har ni sålt i Sverige?

– Vi har inte sålt några ännu, men vi har gjort några demo-installationer, säger Daniel Bruno.

Läs också:
Elsäkerhetsverket granskar elfirmans Koppla själv-app

Solcellspaketet tillverkas av portugisiska Beon Energy, och Sun Power Nordic uppger att över 100 000 exemplar har sålts i Europa.