Logga in

Richard Nyberg: ”Många upplever att de har fått ström eller spänning i sig”

Publicerad
29 apr 2024, 06:59
| Uppdaterad
25 apr 2024

En skruv genom DC-kabeln från solcellerna spänningsätter plåttaket. Kan en person som står på en stege och sätter handen mot taket skadas? Ja, säger Richard Nybergs som har 4 argument FÖR att jorda solceller.

Text

1. Teorin talar mot jordning, men praktiken för

– De teoretiska argumenten mot att jorda montagesystemet stämmer. I praktiken är det inte riktigt samma sak. Där har vi bevisligen flera fall där folk har fått spänning i sig via kablar som har varit kläm eller skruvade och spänningssatt tak. Om teorierna stämmer hittar de på att de fått spänning i sig.

Läs den andra artikeln om jordning av solceller:
Cecilia Axelsson: ”Strömgenomgång kan inte ske utan en sluten krets”

Läs också:
Ska solceller jordas? ”Chocken kan göra att man ramlar”

Debatt om jordning av solceller

Under solcellsmässan Elmia Solar i februari möttes Cecilia Axelsson, elsäkerhetsexpert på Installatörföretagen och Richard Nyberg, besiktningsman, i en debatt ledd av Elinstallatörens reporter Marie Granmar. Debatten om man ska jorda solceller eller inte går att lyssna på i Elinstallapodden.

Lyssna på debatten mellan Cecilia Axelsson och Richard Nyberg.

2. Funktionsutjämning eliminerar riskerna

– Om vi har en metallstege mot marken som står emot plåttaket, då är det inget problem. Men om stegen står mot en träfasad då blir det i stället personen på stegen som tar i plåttaket som jordar ner spänningen. Jag har varit med om flera situationer då en person stått på en stege eller ställning och fått spänning i kroppen. 

– Jag tycker att vi ska funktionsutjämna plåttak. Det skulle ge en tidig indikation på isolationsfel och förhindra att personer blir en del av kretsen. Funktionsutjämning skulle göra att skydden löser ut i de fall då DC-kablaget spänningssätter plåttaket. 

– I de fallen då vi haft en potentialskillnad har den försvunnit när vi har testat att jorda plåttaket.

3. Upplevelsen av att utjämna potentialer är obehaglig och folk kan skadas

– Jag tror att det kommer att ske allvarliga olyckor med DC-kablage som spänningssätter tak. Det är många som har upplevt att de fått ström eller spänning i sig. Jag har varit med om situationer där det inte har handlat om en kort urladdning utan om en kontinuerlig spänning. Det här obehaget behöver tas på allvar och utredas. 

– Visserligen är strömmen obefintlig när man mäter den, men potentialskillnaden är inte rolig för den person som kommer emellan.

4. Alla växelriktare har inte galvanisk frånskiljning mellan AC och DC

– Det finns växelriktare som har en transformator mellan AC och DC. Sidorna är inte galvaniskt frånskilda. Då har man inte den isolation mellan AC och DC som skyddar mot strömgenomgång.