Logga in

Får jag använda blå ledare som tändtråd?

Publicerad
25 mar 2020, 06:15
| Uppdaterad
26 mar 2021

Vår expert Cecilia Axelsson har fått en färggrann fråga och reder ut vad det står om saken i Elinstallationsreglerna SS 436 40 00.

Elinstallationsreglerna SS 436 40 00 säger i avsnitt 514.3.1.Z1 att neutralledare ska vara blå. Enligt 514.3.Z4 får även andra ledare ha blå färgmarkering i vissa tillämpningar. Men endast när förväxling inte är möjlig och där ingen neutralledare finns. Skyddsledare är undantagna — de får aldrig vara annat än gröngula. I kommentaren i den gröna rutan (SEK HB 444) står det även att ”Ledare med blå färgmarkering kan i dessa fall användas som till exempel fasledare eller tändtråd till belysning”*.

En annan fråga till Cecilia:
Ska egen­kontrollen ­dokumenteras – eller inte?

Går du från en dosa ner till en strömbrytare så finns ingen förväxlingsrisk mellan de ledarna, men det gör det däremot i själva dosan. Inte om det dras FK för då väljer man inte blå ledare som tändtråd. Men används i stället installationskabel, exempelvis 3G1,5-kabel, så kommer den blå ledaren att användas som just tändtråd och den bruna ledaren som fasledare. I dosan finns då blå ledare dels som neutralledare, dels som tändtråd, vilket går emot i 514.3.Z4.

Läs också:
Kan jag strunta i Elinstallationsreglerna?

Men i Sverige har vi gjort bedömningen att kompetensen hos våra elektriker är högre än förväxlingsrisken, och därmed har du grönt ljus till att använda blå ledare som tändtråd. Så svaret på din fråga är Ja!

*I de gröna rutorna i SEK:s handbok 444 finns förtydligande kommentarer från SEK:s TK64. De är avsedda att förenkla tillämpningen av ­standarden i Sverige. De här kommentarerna har alltså lägre status än ­standarden, men kan i många fall ses som branschpraxis.

Har du en fråga till Cecilia Axelsson?

Mejla din fråga direkt till cecilia.axelsson@potentiale.se

Redaktionen förbehåller sig rätten att redigera och göra urval i insända bidrag. Insända bidrag kan publiceras anonymt.