Logga in

Automation på rumsnivå ersätter komplexa integrationer på våningsnivå

Publicerad
27 apr 2020, 06:10
| Uppdaterad
8 apr 2021

Connected Room Solution integrerar automation av belysning, klimat och solljusavskärmning från en punkt. Vi pratade med Schneider Electrics produktchef om deras nya koncept.

Hallå där, Linnéa Lunnbäck, kommersiell produktchef fastighetsautomation på Schneider Electric. Vad är Connected Room Solution?
Linnéa Lunnbäck – Det är en koncept för att styra klimat, belysning och solljusavskärmning på rumsnivå speciellt riktat mot större fastigheter som till exempel kontor, sjukhus och hotell. En vanlig strategi är i dag är att man integrerar system för rumsfunktioner på våningsnivå. I det här konceptet sker integrationen på rumsnivå och då slipper man behovet av komplexa integrationer på våningsnivå.

Schneider Electrics vd kommenterar: Efter försäljningen av Plejd-aktierna ”Marknaden kommer vilja ha öppna system” 

Vilket system gillar du? KNX-förespråkaren: ”Ingen tror att alla konsumenter vill ha marknadens billigaste”

”Ett exempel är att man en varm sommardag med mycket solinstrålning kan ha samverkande funktioner som att persiennerna stänger ner och att man slipper öka kylan i rummet.”

Linnéa Lunnbäck, produktchef fastighetsautomation Schneider Electric.

Vad finns det för fördelar med det?

– Installationen förenklas med enkel anslutning via kontakter av wieland-typ, expansionsmoduler som har både kraftförsörjning och kommunikation och en integrationspunkt. Tillsammans ger det synergier som skapas av integrationen mellan de olika systemen. 

– Ett exempel är att man en varm sommardag med mycket solinstrålning kan ha samverkande funktioner som att persiennerna stänger ner och att man slipper öka kylan i rummet. 

– En annan fördel är att lösningen blir ett system istället för tre separata vilket förenklar framtida ombyggnationer, felsökning och underhåll. 

Hur ska man förstå var det här passar in i era övriga system för smarta fastigheter, som KNX, EcoStruxure och Wiser?

– Connedcetd Room Solution ingår i vår IOT-plattform EcoStruxure och passar i kommersiella och offentliga byggnader. 

Ni har precis lanserat det här. Vad finns det för produkter?

– Vi har två belysningmoduler med kraftförsörjning, en DALI-modul och en 1-10V belysningsmodul. Därtill två moduler med kraftförsörjning för solljusavskärmning, en i HV- och en i LV-utförande. Den femte produkten som kommer nu i april är en multisensor för mätning av LUX och närvaro. 

Hur ser marknaden ut för fastighetsautomation? 

– Vi ser ett behov ett system som sätter användaren i fokus och som är tekniskt och kommersiellt öppet för att på ett konstnadseffektivt sätt enkelt kunna ändra i ett senare skede när om man bygger om eller ändrar verksamheten. 

– Användarna förväntar sig att den möjlighet man har att styra hemma också ska finnas på en arbetsplats. Man vill kunna anpassa arbetsmiljön efter individen. En annan trend är hållbarhet, både social, ekonomisk och förstås med tanke på miljön.