Logga in

”Jag har aldrig i livet hört något kraftigare”

Publicerad
12 jun 2019, 10:32
| Uppdaterad
8 apr 2021

Ett ögonvittne till explosionen i en vätgasmack i norska Sandvika som skadade två personer i måndags kväll. Vätgasen i stationen produceras med solceller som sitter på ett närliggande plushus. Nu stänger Uno-X liknande stationer.

– Jag hörde en åskkraftig smäll, jag har aldrig i livet hört något så kraftigt

Det säger ögonvittnet Kawa Ihsan till VG.

Norska polisen fick larmet om explosionen i en vätgasmack i Kjørbo i Sandvika strax utanför Oslo vid 17.30-tiden i måndags. Två personer fick lättare skadador när deras airbags utlöstes av trycket från explosionen.

Sveriges femte vätgasmack invigd i Mariestad

Uno-X kommenterade snabbt efter explosionen att kedjan stänger de två stationer med samma teknik som operatören driver tillsammans med vätgasproducenten Nel i Åsane och Hvam.

Orsaken till olyckan är okänd men explosionen följdes av en brand som tvingade räddningstjänsten att stänga av trafiken på E18 i båda riktningar vilket skapade långa köer under måndagkvällen.

Mr. Vätgas lagrar solenergin till vintern

”Det är mycket överraskande och därför också viktigt att myndigheterna hittar orsaken”

Sindre Østby Stub, vätgasexpert på miljöstiftelsen Zero.

Vätgasen i olycksstationen i Kjørbo produceras med el från solceller på taket till ett närliggande plushus, en teknik som Uno-X gick ut med att man var först i världen med för tre år sedan, skriver affärssajten E24.

Uno-X har tidigare kommunicerat att man avser ha 20 vätgasmackar i Norge senast år 2020 men nu sätter man de kommande projekten på vänt till dess att olyckan är utredd, skriver E24.

Dålig solcellsaffär gör att Vasacronan överväger lagra solelen i form av vätgas

Operatören skulle under året öppna vätgasmackar i Trondheim, Akershus, Bergen och Stjørdal.

– Jag är mycket överraskad. Vätgas är en av de mest explosiva gaserna vi har. Det är självklart allvarligt att en sådan här olycka inträffar. Å andra sidan har jag aldrig hört talas om att det skulle ha tidigare. Det är mycket överraskande och därför också viktigt att myndigheterna hittar orsaken.

Det säger vätgasexperten Sindre Østby Stub som arbetar på den norska miljöstiftelsen Zero i en kommentar till olyckan på vg.no. En annan vätgasexpert instämmer i att olyckor med vätgas är ovanliga.

Mer energilager med vätgas: Hans-Olofs solceller producerar vätgas som ger el hela vintern

– Vätgas är en gas som används i stor skala i många industritillämpningar världen över och det finns stor erfarenhet av hanteringen.

Det säger Sigmund Østtveit Størset forskningsledare vid forskningsinstitutet Sintef till VG.