Logga in

Matilda vill se fler kvinnliga elektriker

Publicerad
20 jan 2015, 12:50
| Uppdaterad
24 feb 2021

Som nyanställd ung och kvinnlig elektriker på Bravida i Sundsvall har Matilda Olsson redan utmärkt sig. I lokala media har hon gått ut med budskapet till andra unga kvinnor i staden: Kom, gör mig sällskap – elektrikerjobbet är kul och passar unga tjejer alldeles utmärkt!

På lediga stunder är det scouting och friluftsliv som gäller för Matilda. Hon gillar att vara med och fostra dem som är ännu yngre än hennes egna nitton år.

Matilda Olsson i Sundsvall är ensam kvinna bland manliga elektriker. Hon släpper inte på det kvinnliga för den skull.

– Jag har alltid en nagelfil i fickan men faller också ofta in i killsnacket ändå. Det är så lättsamt att ha med killar att göra – med dem är det inte så mycket drama och strul, utan livet är lite enklare. Ändå önskar jag att det var fler av min egen sort som sökte till det här yrket.

– Det går jättebra för oss tjejer att bli elektriker. Tricket är att stå på sig mot folk som försöker ta ner dig ute på byggena. Matilda berättar att hon själv klarat den här biten riktigt bra och faktiskt inte varit utsatt för några allvarligare påhopp heller.

Larmjobb just nu
– Tvärtom upplever jag att alla är snälla och trevliga mot mig, inte minst inne på Bravidas kontor. Efter de första månaderna som enda kvinna bland elektrikerna hos Bravida i Sundsvall sticker inte Matilda under stol med att hon stortrivs på jobbet. Och att det är något som är väldigt viktigt för henne.

– Just nu drar jag in larm i ett kontor. Att vara ute på byggena tycker jag är kul, att få träffa folk från olika yrkesgrupper. Larmjobbet är det tredje uppdraget Matilda varit ute på sedan hon började på Bravida i somras.

”Jag gick ut elprogrammet en torsdag i början av juni och skrev kontrakt med Bravida redan på måndagen därefter. Så jag hade lite flyt där.”

Gick ut i media
Ännu roligare tror Matilda att jobbet skulle vara om det var fler kvinnor i branschen, men det ser inte så ljust ut på den fronten i Sundsvall. I år är det inga flickor som börjat på elprogrammet. Det var det som fick Matilda att på egen hand gå ut i media och sina medsystrar att söka till elektrikeryrket. Kanske har det gett resultat:

– Det ryktas i alla fall om att det skulle vara flera intresserade flickor till nästa år. En tjejkompis bror har berättat för Matilda att hans tjejkamrater betraktar Matilda som något av en idol.

Tre extrajobb
För den saken finns goda grunder. Matilda Olsson är en person som inte är rädd för arbete och som engagerat sig djupt i samhälls- och fritidsaktiviteter.

– Jag har tre extrajobb på kvällar och helger när jag inte arbetar på Bravida. Två av dem är som servitris på nordens äldsta trärestaurang, Sankt Petrilogen i Härnösand, och på Bergsåkers travbana. Och därutöver är jag avlösare som personlig assistent åt ett barn som behöver särskilt stöd. Jag leker med och aktiverar barnet fem timmar i veckan, på uppdrag av Timrå kommun.

När det kommer till fritiden är det först och främst inom scoutrörelsen som Matilda känner sig hemma. Där har hon varit med i snart tio års tid – sedan nioårsåldern med andra ord. På senare år har hon varit väldigt aktiv som roverscout och som ledare för de yngre kamraterna.

Nya tider i scouterna
– Scoutrörelsen idag är ganska annorlunda mot vad den var förr i tiden. Numera är pojkar och flickor tillsammans och alla scoutförbund i Sverige är sammanslagna till ett enda. Vi scouter har inga kristna förhållningsregler att hålla oss till längre, utan alla trosriktningar är välkomna – toleransen är total och bönerna har försvunnit som ett obligatoriskt inslag i verksamheten, berättar Matilda.

Scouterna indelas numera i fem olika steg – spårare, upptäckare, äventyrare, utmanare och roverscout. Matilda ägnar en kväll i veckan åt att vara en av ledarna för den yngsta gruppen, spårarna, i Bergeforsens scoutkår. Spårarscouterna är i åtta- till nioårsåldern och verkligt härliga ungar att ha att göra med, menar Matilda.

Öppen eld och kniv populärt
– Vi arbetar väldigt fritt inom scoutrörelsen numera. Ungarna får själva vara med och styra vad det är de ska syssla med på mötena. Populärast just nu är matlagning över öppen eld och att tälja saker med kniv, berättar Matilda och konstaterar att det är sysselsättningar som nog de flesta som varit aktiva scouter känner igen.

”Men vi varvar de här lite mer traditionella scoutsysslorna med disco och samarbetsövningar. Mycket av det här med scouting handlar om att fungera i grupp och där tror jag att rörelsen har mycket att ge dagens unga.”

– Och så lägger vi en hel del tid på att öva inför den årliga distriktstävlingen Alnöfejden. Den är väldigt populär – ungar har ju alltid gillat att tävla!

Utvecklande ledarskap
Det råder brist på ledare inom scoutrörelsen idag. Flera scoutkårer har därför tvingats införa väntelistor för barn som vill vara med. I Bergeforsen är det däremot ännu öppet – tack vare Matilda och hennes ledarkamrater.

– Jag har genomgått en ledarutbildning i scoutrörelsen. Det har utvecklat min egen personlighet och fått mig att växa som människa, berättar hon.

Matildas lillasyster är också scout så hon hoppas att systern och hennes kamrater blir framtida ledare i rörelsen.

– Det hoppas jag för deras egen skull. Scoutingen har gett mig själv massor av kamratskap och gemenskap och glädjen av att få var mycket utomhus på min lediga tid. Dessutom, berättar Matilda, har scoutingen gett insikter om hur problem i umgänget unga emellan kan tacklas.

– Vi har till och med webbutbildningar om sådant som sexuella trakasserier och mobbning.

Skidlärare på vintern
Vintertid får scoutingen dela den fritid Matilda har kvar efter servitrisjobb och annat med skidåkning. Hon och resten av familjen där hemma är aktiva inom Friluftsfrämjandet. Matilda har en roll i rörelsen som lärare på snowboard. Det är ett annat sätt att få vara med barn och unga – något som är väldigt viktigt för henne.

– Jag gillar att vara bland barnen och tycker det är viktigt att de har kul tillsammans. Därför är jag aktiv också i Friluftsfrämjandet, tillsammans med mamma och pappa och mina syskon, förklarar hon.

Men blir det inte lite väl mycket att göra – med fyra jobb och två stora fritidsintressen?

– Nej, jag gillar att ha fullt upp. Jag kör gärna bara på, liksom. Mina nära och kära vet ändå var jag finns när de behöver mig! 

FAKTA

Matilda Olsson

Ålder: 19 år

Familj: Pappa, mamma, storebror, lillebror och lillasyster

Senast lästa bok: Elsas Hemlighet av Sophie Farman. Handlar om en ung tjej och hennes karriär – tycker det är spännande att läsa om sådant

Senaste film på bio: Transformers – Age of Extinction. Det blir gärna en actionfilm när Matilda går på bio.

Framtidsdröm: Att starta egen elfirma med både kvinnliga och manliga elektriker. Och att öppna restaurang och utveckla sitt intresse för matlagning.