Logga in

”I år har jag 32 043 lampor på tomten”

Publicerad
3 dec 2018, 10:29
| Uppdaterad
15 apr 2021

Niklas Adolfsson är elektrikern som tar sin julbelysning på allvar. Eller vad sägs om 32 043 lampor, 2 928 meter ljusslingor och ett sagoslott av 3 300 RGB-pixlar?

Förra julen hälsade vi på hemma hos Niklas Adolfsson, jultokig elektriker som då hade 31 195 lampor på villatomten. Nu lackar det mot jul igen, och vi ställer fem frågor:

1. Vilka nyheter har du i årets julshow?
– I år passerar jag 32 000 lampor. En av granarna har fått en ny stjärna, och som vanligt nöjer jag mig inte med att köpa något färdigt. I stället har jag köpt hem två stjärnor från USA som jag bygger ihop till en med nya lampor med lite gnistrande effekt. Sedan har jag byggt tre julklappspaket av putsnät och fiberduk. Inuti sätter jag RGB-lampor så att jag kan byta färg på paketen och skapa fina effekter. I övrigt är det mest finslipande av detaljer och lite gammalt som byts ut till nytt, säger Niklas Adolfsson.

Läs mer: Har du också missförstått vad som ingår i kontroll före idrifttagning?

2. Vad är du extra nöjd med?
– Disneyslottet med mer än 3 300 lampor är jag riktigt nöjd med. Jag byggde det till julen 2017, och det blev till och med bättre än vad jag hade förväntat. Jag trodde nog bara att jag skulle kunna använda lamporna för att göra mönster och eventuellt visa bilder, men det fungerade faktiskt att spela upp rörliga bilder och filmer som syns bra. Det blir som en tv-skärm och öppnar för många nya möjligheter. Slottet fick bra respons från åskådarna i fjol. De tyckte det var jättehäftigt och frågade var jag köpt det. En del trodde inte på att jag byggt det själv, säger Niklas Adolfsson.

Läs mer: Kolla in 6 fiffiga prylar elektriker fixar i 3D-skrivaren

3. Något som är knepigt?
– Utmaningen kan vara att hitta på nya sätt att dekorera, så att allt inte ser precis likadant ut från år till år. Det kan vara svårt när jag är nöjd med temat, men det går ändå att förbättra lite här och där. Det gäller även att tänka på är att sakerna ska tåla att stå ute i väder och vind, så att jag slipper reparera under säsongen.

– Sedan förändras ju trädgården med träd som tas bort och träd som växer. De två stora granarna blir till exempel större och större för varje år. Det bästa hade varit att använda en skylift, men det kan vara svårt att få den dit där den behöver vara. Det är något att klura på till nästa år, säger Niklas Adolfsson.

Läs mer: Nu tändas 31 196 juleljus

4. Hur kändes det att börja utsmyckningen i oktober och veta att 32 043 lampor ska sättas upp?
– Jag ser alltid fram emot att få sätta upp lamporna igen, för då får man hösten att gå och julen kommer fortare. Arbetet är noga planerat, och allt görs i rätt ordning så att jag inte hamnar efter och i tidsnöd. När antalet lampor ökar från år till år så behöver jag börja tidigare och tidigare för att hinna med, men man lär sig ändå att hitta sätt att förenkla, så att det går snabbare nästa år, säger Niklas Adolfsson.

5. Hur går tankarna tjugondag Knut när hela härligheten ska monteras ner igen?
– När tjugondag Knut kommer är det ändå en liten lättnad över att allt har fungerat som det ska. Det är så klart en hel del vemod också då julen är över och ett långt år kvar tills nästa. Många tycker det är tråkigt att jag släcker, och en hel del besökare kommer även efter tjugondag Knut, bara för att se om jag släckt eller inte. Då är det dags att börja planera inför nästa år och skriva ner alla idéer som kommit medan jag har jobbat med årets ljusshow, säger Niklas Adolfsson.

Här ser du fler bilder som Niklas Adolfsson lagt ut.