Logga in

Våndan av att posta en bild i Elfel

Publicerad
22 aug 2018, 11:07

Svettpärlor i pannan, hjärtat rusar som en multimeter på frispel och yrsel. Har jag drabbats av strömgenomgång? Nej. Ska bara lägga upp min första bild i Elfel.

KRÖNIKA. Lunchtrött står jag vid ett övergångsställe och zombiestirrar, och ser inte ens att trafikljusstolpens tryckenhet (eller vad tusan den där lådan nu heter) är slaktad. Sladdarna är blottade som i det roadkill det faktiskt är.

Men Installatörsföretagens elsäkerhetsexpert Fredrik Byström Sjödin, som av en händelse smyger upp bakom mig, har inte missat massakern.

Hagberg analyserar: ”Men satan… farligt som faan!”

Elfel! utropar han högt, väl medveten om att undertecknad är administratör för en famös Facebookgrupp med just det namnet. En grupp vars medlemmar förmodligen tillhör världens mest kritiskt granskande. Hade de fått felsöka Palmeutredningen hade gåtan troligen varit löst lika snabbt som en digital dvärgbrytare klipper strömmen (250 nanosekunder).

Hade de fått felsöka Palmeutredningen hade gåtan troligen varit löst lika snabbt som en digital dvärgbrytare klipper strömmen (250 nanosekunder).

Ja, Elfels medlemmar är som knarkhundarna på flygplatser. Ståtliga schäfrar vars nosar ofta med decennier av erfarenhet ivrigt sniffar efter brott mot reglerna. Med all rätt, ska sägas! Elfel är, och nu kopierar jag rakt av från reglerna: ”Endast inlägg (bilder och videoklipp) från Sverige där det på något sätt finns ett elfel är tillåtna.”. (Ja och så givetvis, Elinstallatören har rätt att publicera nyheter som är relevanta för gruppens medlemmar – därav denna text, moahaha.)

Mer krönikor på ämnet Elfel: Elfel är död, länge leve Elfel!

En glad amatör sjukt sugen på att lägga ut en bild i Elfel har alltså över 50 000 misstänkt kisande blickar mot sig. Alla redo att Lucky Luke-snabbt dra av en kommentarssalva om att ”HA! Det DÄR är tammejfan INGET elfel!” om så behövs.

Men här gäller saken en finfin bild som dessutom är bekräftad av en ELSÄKERHETSEXPERT att det är ett elfel. Med en riktigt fyndig bildtext dessutom. ”Risk att bli ‘röd gubbe’ om man pillar för mycket här, va?” Jag skrockar förnöjt. Det här kan inte bli annat än åtminstone ett par rejäla dunkar på axeln. Äntligen ska en av tidningen Elinstallatörens medarbetare få ett erkännande!

Facebookgruppen Elfels historia: ”Fantastiskt att en tidning vill ta över”

En glad amatör sjukt sugen på att lägga ut en bild i Elfel har alltså över 50 000 misstänkt kisande blickar mot sig.

Publicerar. Det dröjer knappt en minut innan den första kommentaren kommer:

”Nä. Det är drivning till ljudsignal och sensorer. Du kan trycka på knappen möjligen. Styrenheten sitter någon annanstans.” Jaha …

Den andra: ”Är inte trafikljus SELV på 24 eller 48 V just på grund av olycksrisken?” WTF?

Hagbergs höjdare: Elfelen du inte vill missa!

Det verkar till slut ändå gå hyfsat för min förstfödda i Elfel. Inlägget är fortfarande kvar. Men en kommentar väcker hönan och ägget-filosofen i mig:

”Kan se att många saker här har blivit rätt utförda som sedan blivit saboterade och wops så ligger dom på elfel. Elektrikerns fel *fundersam emoji*”

När elsäkerhetsexperten Fredrik Byström Sjödin berättade vad som mer konkret var felet i den trasiga lådan frågade jag: ”Kan man dö?”. ”Ja.” svarade Fredrik. ”Pillar man loss den gröna plinten är det spänningssatt där under.”

Mer Elfel: Såg du också el-missarna i TV4?

Och tittar vi på reglerna igen: ”där det på något sätt finns ett elfel …”, så är ändå bilden berättigad sin plats i flödet. Men vår fundersamma vän här ovan har en mycket god poäng.

Jag kommer fortsättningsvis att vara lika nervös i Elfel som vid promenaden förbi schäfrarna på Arlanda. Trots att jag – och det är faktiskt sant – aldrig ens har rökt på.