Logga in

”Men satan… farligt som faan!”

Publicerad
16 aug 2018, 08:40

Han tog ur säkringen – men helt plötsligt var det ström i trådarna ändå. Så här uppstod det oväntade elfelet.

Hum, hur blev det 418 volt här?! Bilden på en spänningssatt elcentral – med urskruvad säkring – väckte stort engagemang i Facebookgruppen Elfel i början av augusti. ”Men satan… farligt som faan!” lyder en av många kommentarer.

Läs mer: När det kittlar i duschen

Bilden lades upp av elektrikern Anders Lind som beskriver en spännande fredag. Han tog ut säkringen, men helt plötsligt var det ström i trådarna när han kopplade in en dosa. Det visade sig att ena fasen till varmvattenberedaren låg på samma fas som belysningen i köket. När beredarens termostat slog till blev det ström i köket – trots att säkringen inte var i. Inlägget fick en lång rad kommentarer om vad som egentligen hade hänt.

Henric HagbergVi bollar elfelet vidare till Elinstallatörens expertkommentator Henric Hagberg. Han konstaterar att när man lossar en säkring för att göra gruppen spänningslös, så väntar man sig att gruppen ska bli spänningslös. Men så blev det alltså inte i det här fallet, enligt elektrikern.

– En sådan här upptäckt är alltid en otrevlig överraskning för elektrikern. Tänk om kablarna hade blivit spänningssatta samtidigt som elektrikern hade hållit i ändarna och varit i kontakt med kopparn? Då kunde det ha slutat riktigt illa, säger Henric Hagberg. 

Den här gången berodde elfelet på att den del av anläggningen som ska mata belysningen i köket inte var installerad på rätt sätt. Personen som kopplade in belysningen i köket hade gått på en kopplingsdosa som låg kopplad till varmvattenberedaren i huset.

Läs mer: Hagbergs höjdare: Elfelen du inte vill missa

Så här förklarar Henric Hagberg bakgrunden: En varmvattenberedare kräver ofta två eller tre faser, och den här beredaren hade tre stycken diazedsäkringar i elcentralen. Köksbelysningen, som är en enfas-installation, hade kopplats till en av dessa faser. Det är den fasen som den urskruvade säkringen på bilden hör till. Och den del av anläggningen som gick på denna säkring, alltså köksbelysningen, blev först spänningslös när säkringen skruvades ur. Men sen blev den plötsligt spänningssatt.

Hur kunde det ske? Jo, när en säkring är urskruvad så har varmvattenberedaren fortfarande spänning på två av sina tre faser. Därför går det fortfarande en spänning till varmvattenberedaren. Och eftersom varmvattenberedaren innehåller en elpatron, som värmer upp vattnet, så är det en sluten krets. Den slutna kretsen styrs av en termostat som slår till eller från värmen för att hålla önskad temperatur på vattnet. (Det är motståndet genom elpatronen som skapar värmen).

Läs mer: Hemmafixarens misstag när stickproppen skulle bytas

Nu blev det så att termostaten slog till och släppte igenom spänning till elpatronen.  Spänningen gick vidare till dosan där köksbelysningen var inkopplad och gick därmed en ”bakväg” till köket och sedan tillbaka genom neutralledaren till elcentralen.

Att med ord beskriva spänningens väg genom systemet kan vara lite knepigt. Felet är lättare att förstå om man kollar in en enkel skiss i slutet av Facebooktråden.

– Ibland säger verkligen en liten bild mer än tusen ord, säger Henric Hagberg.

Så vad är slutsatsen? Svar: Att man inte bör blanda 3,2,1-fas grupper. Henric Hagberg hänvisar till Elinstallationsreglerna SS436 40 00, kapitel 521.8.2:

[…]Denna flerfasgrupp ska kunna frånskiljas med hjälp av en frånskiljningsanordning enligt avsnitt 536.2.2 vilken frånskiljer alla spänningssatta ledare.

Så här förtydligar han: om anläggningen ser ut som i det här fallet ska den föregås av en frånskiljare som bryter alla faser. I en gängsäkringscentral är detta svårt eftersom man skruvar ut en säkring per fas i taget. I stället kan man med fördel installera en normkapsling med dvärgbrytare. Och på den här gruppen skulle det ha varit en 3-polig dvärgbrytare som hade brutit alla tre faser direkt. Precis som elinstallationsreglerna föreskriver.

– Att den här typen av fel kan uppstå är väl något de flesta elektriker känner till. Problemet är när personerna som vi kallar hemmafixare gör ingrepp på befintlig elinstallation, säger han.

Nu vet vi ju inte med säkerhet om det rör sig om en hemmafixare i just det här specifika fallet. Men det är som alltid viktigt att veta vad man gör. Och även om man gör allt rätt enligt de rutiner man lärt sig så kan installationer dölja de mest förbryllande elkopplingar och elfel.

Läs mer: Åskgurun ”Det räcker inte att köpa skyddskomponenter”

– Ta inte bara för givet att man kan gå på en dosa hur som helst. Det gäller att noggrant undersöka anläggningen och sätta sig in i hur den är uppbyggd. Särskilt om man arbetar på en anläggning som man inte känner till eller har varit med om innan, säger Henric Hagberg.