Logga in

Elfelet bakom skogsbranden

Publicerad
10 aug 2018, 10:13

Läste ni om den kraftiga skogsbranden i Östhammar som enligt Vattenfall berodde på en skogsmaskin? Nu visar det sig att 70 000 volt tände ett ”150 meter långt tomtebloss”.

Den kraftiga skogsbranden utanför Östhammar i Uppland i onsdag startade inte alls av gnistbildning som Vattenfall först hävdade. Orsaken var att en spänning på 70 000 volt slogs på i en nedriven kraftledning som låg på den torra marken. Det rapporterar TV4 Nyheterna.

Läs mer: Åskguruns bästa råd till elinstallatörer

Händelsen inträffade efter att ett skogsbolag hade dragit ner en kraftledning. Spänningen bröts då automatiskt, och skogsarbetarna lyckades släcka en liten brand som uppstod. De larmade och Vattenfalls personal kom till platsen.

Då smällde det plötsligt till – spänningen hade slagits på i den nedrivda ledningen som fortfarande låg på marken. Dan Glöde, vd på skogsbolaget Hargs bruk, berättar hur en av skogsarbetarna upplevde situationen.

– Han beskrev det som ett 150 meter långt tomtebloss längs ledningen, säger Dan Glöde till TV4.

En kraftig skogsbrand bröt ut. Räddningstjänsten hade 16 enheter på plats som kämpade i närmare fem timmar, medan tre helikoptrar vattenbombade.

Vattenfall uppgav först att någon form av gnistbildning från en skogsmaskin låg bakom branden, vilket alltså inte stämde.

– Det är en otroligt allvarlig händelse. Vi har rapporterat till Elsäkerhetsverket och ska genomföra en noggrann intern utredning om vår rutiner behöver ändras, säger Lee Gidlöf, kommunikationschef på Vattenfall distribution, i ett uppföljande TV4-inslag.

Hon berättar också att företaget hade fått information om att en ledning låg på marken, men inte att det var just den ledningen som spänningsattes.