Logga in

Säg hej till vår nya expertkommentator

Publicerad
4 apr 2018, 14:53

Henric Hagberg är elektriker, elfelsgrundare och yrkeslärare. Här är hans nya titel: Elinstallatörens expertkommentator.

Han deltar gärna i debatten kring yrkesrelaterade frågor och ser fram emot sitt nya sidouppdrag.

– Det ska bli kul. Jag brinner för frågorna och jobbar gärna med Elinstallatören för att diskutera och sprida kunskap om el, säger Henric Hagberg.

Henrics första fall: Brandrisk eller inte?

Intresset för att snacka elfrågor var ett av skälen till att han tillsammans med Stefan Hjerpe Mårtas grundade Facebook-gruppen Elfel. Och han har en känsla för vad elinstallatörer och andra elintresserade vill snacka om: gruppen som var tänkt för den närmaste kretsen växte snabbt och lämnades över till tidningen Elinstallatören, som driver den vidare med över 50 000 medlemmar.

– Intresset för den här gruppen säger mycket om den yrkesstolthet som finns bland elektriker, säger Henric Hagberg.

Läs mer: Efter installationskrocken: Byggsamordning någon?

Genom publiceringar av bilder på slarv från hemmafixare och ibland rent av livsfarliga installationer skapas samhörighet bland proffsen som kan el.

Läs mer: Elkoppling revs efter anmälan från Elfelsmedlem

– El är farligt och installationer ska utföras av behöriga elinstallatörer med rätt kunskap, säger Henric Hagberg.

Han är elektriker i grunden, har vidareutbildat sig till yrkeslärare och undervisar idag på el- och energiprogrammet i Falköping.

Han har också synts i paneldebatter och Elinstallatörens tv-program Elstudion.

Läs mer: Såg du också el-missarna i TV4?

Hans nya roll är att likna vid fotbollens, schlagerfestivalens eller politikens expertkommentator. Som en elteknikbranschens motsvarighet till sportvärldens Erik Niva, som råkar vara Henric Hagbergs egen favoritexpert.

– Ja, det blir minsann en liknelse att leva med. Men jag ska göra mitt bästa för att sprida kunskap och sammanhang. Det ska bli kul, säger Henric Hagberg som redan nu funderar på hur han ska kommentera det första el-problemet han fått på sitt bord.