Logga in

”Det flög porslinsbitar runt om i ställverket”

Publicerad
19 apr 2018, 10:07

Lars Elfstrand, elnätschef berättar om hur explosionen i en oljefylld strömtrafo som startade en brand i ställverket i Karlstad i måndags kväll och lämnade västra Karlstad strömlöst.

22.15 på måndagkvällen exploderade en transformator i Karlstads elnäts västra mottagningsstation. Den kraftiga explosionen bröt inkommande linjer och gjorde västra Karlstad strömlöst.

Transformatorn var en porslinskonstruktion fylld med olja och ledningar isolerade med papper. Efter explosionen började innanmätet i transformatorn brinna.

– Det var tur att det hände den här tiden på kvällen då vi inte har någon personal på plats eftersom explosionen gjorde att porslinsbitar flög iväg åt alla håll i ställverket.

Man drabbad av strömgenomgång vid ställverk

De flygande porslinsbitarna åsamkade skador på andra isolatorer, men inte allvarligare än att de senare kunde tas i drift till dess att de kan ersättas.

– När vi kom till platsen sektionerade vi bort den här delen så att brandkåren kunde släcka. Sedan tvättade vi anläggningen från olja och spänningssatte etappvis för att inget galet skulle hända.

De strömlösa delarna av staden fick tillbaka strömmen 00:58, 2 timmar och 43 minuter efter explosionen.

20-årig kvinna överlevde strömgenomgång vid ställverk

– En sådan här händelse prövar verkligen beredskapsorganisationen. Och jag tycker att vi skötte oss på bästa sätt. Det var väldigt raskt marscherat. Det var inte bara själva arbetet på plats, vi höll dessutom allmänheten informerad via media och Facebook. Första samtalet från Aftonbladet kom halv elva och sedan var det en strid ström av medier som hörde av sig.

Vad orsakade explosionen?

Det vi gissat oss till är att en korslutning inne i strömtransformatorn lett till värmeutveckling som under tryck lett till en explosion.

Finns det någon bakomliggande orsak?

Vi tror inte att det handlar om ålder, att den skulle vara uttjänt. Just den här typen är från 1989. Normalt hinner man ersätta dem innan de går sönder, säger Lars Elfstrand.

Släcker ljusbågen på 2,0 milisekunder