Logga in

Så mycket lägre lön har kvinnorna

Publicerad
20 mar 2018, 09:50
| Uppdaterad
24 feb 2021

De kvinnliga elektrikerna är få – och de har lägre lön än de manliga kollegerna. Facket vill se en förändring.

Runt om i landet startar de lokala löneförhandlingarna, som utgår från centrala överenskommelser. Inför dessa förhandlingar har Svenska Elektrikerförbundet undersökt löneskillnaden mellan män och kvinnor.

– Det finns en skillnad som är så stor att den inte kan förklaras av andra faktorer. Vi kan inte förstå vad den beror på, säger Urban Pettersson, förhandlingschef på Elektrikerförbundet.

I gruppen 20-29 år skiljer det 1 789 kronor mellan kvinnor och män. I gruppen 30-39 år skiljer det så mycket som 4 972 kronor. Men eftersom kvinnorna i denna grupp är så få kan enskilda andra faktorer, som exempelvis att ett par kvinnor är nya i yrket, påverka statistiken.

”Jag blev överraskad av att de tjänade så mycket mindre.” 
Urban Pettersson, förhandlingschef på Elektrikerförbundet.

Knappt två procent av Elektrikerförbundets medlemmar är kvinnor.

– Jag blev överraskad av att de tjänade så mycket mindre. Jag levde i villfarelsen att det inte var så eftersom vi inte fått de signalerna, säger Urban Pettersson med en viss självkritik:

– Vi har inte sökt tillräckligt för att få reda på detta tidigare.

Nu är dock frågan prioriterad och budskapet från centralt håll till de lokala förhandlarna klart.

– Finns det sådana här orättvisor är det bara att rätta till. Men det är också viktigt att man tänker på detta när man fördelar potten, att man inte förstärker löneskillnaderna.

Åsa Kjellberg Kahn är förhandlingschef hos motparten, Installatörsföretagen:

–Jag har inte sett undersökningen, men om det finns osakliga löneskillnader är det något vi måste ta tag i. Vi arbetar redan idag tillsammans med SEF för att öka jämställdheten i elbranschen och självklart är kvinnors löner en del av det arbetet.