Logga in

Byggsamordning någon?

Publicerad
12 mar 2018, 15:18

Oförmåga att läsa ritningar eller dålig planering? En installationskrock blev det i vilket fall. Och en riktig snackis i Facebook-gruppen Elfel.

När elen var dragen i det nya flerbostadshuset drogs rören till radiatorn framför uttaget. Varken funktionellt eller snyggt, enligt de nästan 50 kommentarerna i Facebook-gruppen Elfel.

– Det är klart att alla kan göra misstag, men här borde nog byggledningen ha kollat lite noggrannare, säger Fabian Busig, filialchef hos Elektrikergruppen, som postat inlägget.

Inte lätt att samla el och VVS

Han vill inte lägga skulden på den ena eller andra yrkesgruppen. Och bland kommentatorerna på Facebook går åsikterna isär om vem som har gjort fel: el eller VVS?

”Förhoppningsvis var det bara ett stressigt jobbeslut”

Fabian Busig, filialchef, Elektrikergruppen.

Mer elfel: Hela listan med felen i Nybrovillan

Däremot är många överens om att VVS-installationen är ful. Rören är sneda, det är glapp vid plattan i golvet och ett av ytterrören är spräckt. Till försvar för VVS-installatören skriver Joakim Jönson:

”Rör kan mycket väl ha stuckit upp rakt och med rätt cc vid montage, efter det kan betonggjutaren ha ställt till det, likaså parkettläggaren… vem som gjort fel här kan bara en helhetsförklaring tala om.”

Andra kommenterar att yrkesstolthet och förmåga att läsa ritningar borde ha förebyggt den här missen.

Kraven på digitala ritningar ökar

– Förhoppningsvis var det bara ett stressigt jobbeslut, i slutet av projektet, säger Fabian Busig som menar att det är vanligare med den här typen av missar i mindre projekt med bara en slutkund.

Installatörsföretagens vd Ola Månsson har gått in i Elfels-diskussionen och är inne på samma linje som Fabian Busig: den samordnade planeringen för arbetsplatsen borde ha varit bättre.

Lösningen i flerbostadshuset blev att flytta eluttaget en bit uppåt, och sätta en platta över hålet i väggen. Det ansågs enklare än att flytta rören, enligt Fabian Busig.

Elfel och rättsfall: Kvinna brännskadad och elchockad i badrummet