Logga in

Vinci köper Eitech

Publicerad
8 nov 2017, 11:35

Vincis köp av Eitech tillsammans med köpet av Infratek som meddelades i förra veckan innebär en koncern med 3500 anställda. Med det så blir Vinci ett av de största elteknikbolagen i Norden.

Vinci Energies förvärvar svenska elteknikkoncernen Eitech. I och med detta, samt förvärvet av Infratek Group i början av november, beräknas omsättningen i Vinci Energies i Norden bli över 650 miljoner euro (6,7 miljarder kronor). Antalet anställda blir ungefär 3 500.

– Alla stora bolag för dialoger om uppköp och ofta blir det nej tack. Men den här gången tyckte vi att rätt part dykt upp och att vi passade så bra ihop att vi tackade ja, säger Olle Backman, nuvarande koncernchef i Eitech.

Familjen Tannergård har hittills varit största enskilda ägaren i Eitech, med 56 procent av aktierna. Styrelseordförande Rolf Tannergård är också den som startat resan för koncernen då han grundade El- och Industrimontage Svenska AB (EIAB) 1994. Han kommer att få en roll som extern rådgivare i den nya koncernen.

I dag omsätter Eitech-koncernen nära två miljarder kronor och har drygt 1 200 medarbetare i Sverige. Varumärket kommer att behållas och integreras i Vinci Energies nordiska verksamhet.

– Det mest positiva med förvärvet är att vi kommer att kunna erbjuda kunderna ett bredare utbud av teknik framöver, säger Olle Backman.

I dagsläget finns inga planerade stora förändringar av personalsituationen eller avyttringar av bolag. Enligt Olle Backman har Vinci Energies tidigare förvärv inte lett till några stora ändringar.

– Vinci Energies har som målsättning att expandera samt bredda sitt utbud av tekniska tjänster i Norden med särskilt fokus på Sverige. På sikt måste förstås samarbetet utvecklas, säger Olle Backman som kommer att bli kvar i en ledande roll i den nya koncernen.

Förvärvet prövas nu av svenska Konkurrensverket som förväntas ge svar inom en månad.