Logga in

Yrkes-VM: Så tar du guld i Elinstallation

Publicerad
17 okt 2017, 08:53

Vad krävs för att vinna VM-guld i elinstallation? Chefsdomaren Per Svensson ger besked från Abu Dhabi.

Runt 1 300 unga yrkespersoner från 58 länder gör upp om medaljerna i Yrkes-VM i Abu Dhabi, som pågår 15 till 18 oktober. Sverige deltar i 26 av de totalt 52 olika yrkesgrenarna. I tävlingsgrenen Elinstallation är Per Svensson chefsdomare.

Vad krävs för att kamma hem guldet i elinstallation?
– Ska man vinna här krävs det att man är oerhört fokuserad, jobbar snabbt och har koll på traditionella elinstallationer med ganska mycket problemlösning. Man måste också kunna hantera smarta-husinstallationer. Det är en del programmeringsmoment inblandade och även ett litet programmerbart styrsystem som ska installeras. De tävlande har fått en uppgift där vi säger vad vi vill ha för någonting men de måste själva fundera ut hur de ska lösa det.

”Tävlingen går inte ut att vara först färdig. Däremot är tiden oerhört begränsad.”

Per Svensson, chefsdomare i tävlingsgrenen Elinstallation 

Läs mer: ”Det kändes som jag redan var bäst i världen”

Hur viktigt är det att jobba snabbt?
– Tävlingen går inte ut att vara först färdig. Däremot är tiden oerhört begränsad, så att det går inte att släpa på någonting. Man ska helst hela  tiden ligga ett moment före i sin planering så att man arbetar konstant. Den totala tävlingstiden är 21 timmar, och jag gissar att de tävlande kommer att behöva varenda minut.

Hur går det för Robin Stattin som tävlar för Sverige?
– Vi är fortfarande tidigt i tävlingen så det är svårt att säga hur det kommer att sluta. För svensk del ser än så länge ganska bra ut (på tävlingens andra dag). Robin har hittills hållit bra fokus och ett bra tempo. Jag tror att han är ganska nöjd med hur han ligger till tidsmässigt.

Läs mer: ”Nästan inget fanns på plats när vi kom”