Logga in

Yrkes-VM: ”Nästan inget fanns på plats när vi kom”

Publicerad
16 okt 2017, 18:26

Elektrikerna är på plats och taggade till tänderna. Men mycket materiel saknas på Yrkes-VM i Abu Dhabi. Strulet kan vara en nackdel för asiatiska länder – och en fördel för Sverige.

På Yrkes-VM som pågår i Abu Dhabi tävlar 27 unga svenskar i 26 yrkesgrenar. Efter den högtidliga invigningen på lördagskvällen startade tävlingarna på söndagen. Det blev en start med förhinder i flera grenar, eftersom materiel saknades. En av de drabbade grenarna är Industrial Control, industrielektriker, där Johannes Johnsson tävlar.

– Nästan inget  materiel fanns på plats när vi kom hit, och här i Abu Dhabi finns inga lagerhus där man kan köpa det som saknas , säger Filip Eng, svensk domare i Industrial Control.

Ändringarna kan faktiskt vara en fördel för européerna som är bra på engelska.”
Filip Eng, svensk domare i Industrial Control 

Han berättar att allt från tryckknappar och plintar till sladdar och kablar saknades. Startskottet gick därför tre timmar senare än planerat. Därefter har leveranser anlänt efter hand, och domarna har tvingats att modifiera tävlingsuppgiften gång på gång. Men alla missgynnas inte lika mycket av strulet.

– Ändringarna kan faktiskt vara en fördel för européerna som är bra på engelska, konstaterar Filip Eng.

Läs mer: Byggindustrin bojkottar Yrkes-VM i Abu Dhabi

De asiatiska länderna brukar dominera tävlingarna men deras kombattanter behärskar oftast inte engelska särskilt bra. Och tolkarna som översätter till engelska kan inte tekniken. Att förklara en regeländring för en asiatisk medtävlande kan därför ta flera minuter. Alla som är duktiga på engelska kan däremot lyssna samtidigt som de jobbar, en klar fördel i en tävling med hård tidspress.

Tävlingsuppgiften ska efterlikna en industriell tillämpning, fast på mindre yta och mycket kortare tid, 22 timmar. Alla detaljer var inte kända ens för domarna under tävlingens andra dag. Men det rör sig om någon form av ugnstillämpning med två motorer, kanske till en hiss och ett transportband.

Domaren Filip Eng är själv välmeriterad i VM-sammanhang. Han vann guldmedalj på Yrkes-VM i Leipzig 2013. Även Johannes har sedan tidigare en prestigefull medalj. Han kammade hem EM-guldet i Göteborg i höstas.

Yrkes-VM 2017 är den 44:e upplagan av the WorldSkills Competition, som är tävlingens internationella namn. Totalt deltar runt 1 300 unga yrkespersoner från 58 länder i årets Yrkes-VM i Abu Dhabi. De tävlar i 52 olika yrken, från florister till VVS-montörer. Dessutom räknar arrangörerna med att fler än 100 000 besökare följer tävlingen på plats.

WorldSkills Sweden, som ansvarar för svenska Yrkeslandslagets deltagande, är ett trepartssamarbete mellan LO, Svenskt Näringsliv och Staten.