Logga in

Byggindustrin bojkottar Yrkes-VM i Abu Dhabi

Publicerad
12 okt 2017, 09:01

De svenska byggnadsarbetarna saknas när Yrkes-VM invigs i Abu Dhabi på lördag. Orsak: Byggindustrins Yrkesnämnd bojkottar tävlingen.

På lördag kväll invigs Yrkes-VM med pompa och ståt i Abu Dhabi, Förenade Arabemiraten. Det svenska yrkeslandslaget kommer att finnas på plats med 27 unga tävlande i 26 yrkesgrenar. Men byggnadsarbetarna stannar hemma. Orsaken är att Byggindustrins Yrkesnämnd, BYN, bojkottar tävlingen i protest mot emiratets bristande respekt för fackliga och mänskliga rättigheter. Det skriver tidningen Byggnadsarbetaren.

– Yrkes-VM är ett av de största tävlingsarrangemangen i världen alla kategorier och vi skickar dit våra ungdomar och visar upp dem som något att vara stolt över. Och så ska man göra det i ett land som i princip har ett slavsystem. Det kändes fel att agera skyltfönster för ett land som inte respekterar arbetare när man ska visa upp arbetare, säger Christer Carlsson, ombudsman på Byggnads och ledamot i BYN:s styrelse till Byggnadsarbetaren.

”I princip finns det två sätt att agera, bojkotta från utsidan eller påverka från insidan. Vi väljer att påverka inifrån .”
Jens Albrektsson, chef för kompetens och utbildning på Installatörsföretagen.

Yrkes-VM arrangeras vartannat år, och normalt skickar BYN fem tävlande. Årets bojkott innebär att VVS:aren Björn Landin blir den ende byggaren som representerar de svenska färgerna i Yrkes-VM. Han tillhör en annan branschorganisation, Installatörsföretagen. Det gör även Robin Stattin som tävlar i grenen Elinstallation.

– Det är givetvis fritt för varje organisation att agera självständigt. I princip finns det två sätt att agera, bojkotta från utsidan eller påverka från insidan. Vi väljer att påverka inifrån genom att visa upp Sveriges enormt duktiga yrkesarbetare bestående av unga kvinnor och män. Vi är väldigt stolta över vår välutbildade yrkeskår och det tänker vi visa, oavsett land, politiskt system och brister i samhällsstrukturen, säger Jens Albrektsson, som är chef för kompetens och utbildning på Installatörsföretagen, IN.

Läs mer: Installatörsföretagen lämnar walk-over i telekom

Yrkes-VM 2017 blir den 44:e upplagan av the WorldSkills Competition, som är tävlingens internationella namn. Totalt väntas runt 1 300 unga yrkespersoner från 58 länder delta i årets Yrkes-VM. De tävlar i 52 olika yrken. Dessutom väntas fler än 100 000 besökare följa tävlingen på plats.

WorldSkills Sweden, som ansvarar för svenska Yrkeslandslagets deltagande, är ett trepartssamarbete mellan LO, Svenskt Näringsliv och Staten.

Fakta: Arbetsvillkor i Abu Dhabi

  • Abu Dhabi är ett av sju emirat i Förenade Arabemiraten. Varje emirat styrs av en shejk och makten går i arv.
  • De fackliga rättigheterna är kraftigt inskränkta, och det är förbjudet att strejka.
  • Omkring 90 procent av arbetskraften i är migrantarbetare från bland annat Indien och Filippinerna.
  •  Landet tillämpar det kritiserade så kallade Kafala-systemet. Det brukar liknas vid en form av slaveri som gör migrantarbetarna helt beroende av sina arbetsgivare. http://www.uniontounion.org/forenade-arabemiraten#/13576

Källa: Union to union