Logga in

Försäkringsbolag varnar för felaktiga installationer av solceller

Publicerad
14 sep 2017, 16:03

Hus kan fatta eld och försäkringstagare kan bli utan ersättning. Länsförsäkringar slår larm om felaktigt installerade solceller.

Både försäkringsbolaget Länsförsäkringar och Svenska elektrikerförbundet varnar för riskerna med solceller som inte installeras på ett korrekt sätt. Det rapporterar P4 Jämtland.

Anders Dahlen, som är skadeförebyggare på Länsförsäkringar, berättar att han har sett flera exempel på nybyggda solcellsanläggningar som har brister på sistone.

– Om det är felaktigt gjort och om det blir en skada, i värsta fall en brand och man ser att det är kablar som inte är rätt lagda så kan det vara så att försäkringsbolaget backar, säger han i radioinslaget.

 

”De företagen ska polisanmälas”

Peter Lindberg, elinspektör på Elsäkerhetsverket om olagliga solcellsinstallatörer.

Sven Höckert, som är ombudsman på Svenska elektrikerförbundet, vittnar om anläggningar som kan vara livsfarliga.  Bristerna rör exempelvis kabelförläggningen, kontroll före drifttagande och att det finns risk för slitage. I värsta fall kan solceller, paneler och tak bli spänningsförande.

– Om det går upp någon person som ska skotta snö på taket eller om sotaren kommer dit och ska sota och taket är spänningsförande så är risken stor att han får sig en stöt så att han ligger nedanför taket sedan, säger han till P4 Jämtland.

I ett uppföljande radioinslag slår Elsäkerhetsverket fast att det är ägaren till anläggningen som har ansvaret för att den är säker. Elinspektör Peter Lindberg uppmanar konsumenter att polisanmäla företag som installerar solceller utan att vara registrerade som elinstallationsföretag hos myndigheten.

– Företag som utför installationer av solcellsanläggningar och som inte är ett riktigt elinstallationsföretag, då arbetar man olagligt och de företagen ska polisanmälas, säger han till radiokanalen.