Logga in

Ljusbågsolycka i Citybanan utreds

Publicerad
29 aug 2017, 11:00

Före midsommar skadades två teletekniker allvarligt i en ljusbågsolycka när en spänningssatt 16 kV-kabel kapades under arbete med Citybanan.

– Båda mår bra efter omständigheterna och båda är tillbaka i arbete, det säger Infranords tillförordnade säkerhetschef Ronny Fredriksson.

Det var den 22 juni som olyckan inträffade. En ledning med 16 kilovolts spänning klipptes av misstag av. Ljusbågen som uppstod orsakade brännskador på kroppen på den ena teknikern och den andra drabbades av rökutveckling, det skriver Sekotidningen.

”Först om de anser att det finns en misstanke om brott kommer saken överlämnas till åklagare.”

Karin Nilsson-Malmén, Infranord.

Båda teknikerna fördes med ambulans till sjukhus.

– Det var tur i oturen, båda är tillbaka i arbetet, säger Karin Nilsson-Malmén presskontakt på Infranord.

Infranord var i det här fallet entreprenör åt Trafikverket och båda företagen gör egna utredningar av olyckan, Infranords ska vara klar senast tre månader efter olyckan, alltså den 22 september. Hur olyckan kunde gå till, hur kablar var märkta och så vidare ska utredningsarbetet ta reda på. Arbetsmiljöverket och Elsäkerhetsverket utreder också händelsen.

– Först om de anser att det finns en misstanke om brott kommer saken överlämnas till åklagare, säger Karin Nilsson-Malmén på Infranord.