Logga in

VD:n om toalettklottret ”Detta är helt oacceptabelt”

Publicerad
18 jul 2017, 15:14
| Uppdaterad
24 feb 2021

Karolina Dahls Facebook-inlägg om toalettklottret på byggarbetsplatsen i Stockholm fick snabb spridning på nätet. Samma kväll fick Arconas vd höra om klottret och agerade direkt.

I går skrev vi om Karolina Dahl och om det klotter på byggarbetsplatsens toalett som var riktat direkt mot henne. Då Arconas vd Jeanette Saveros fick se inlägget blev hon chockad.

Vi är väldigt upprörda i ledningen. Detta är helt oacceptabelt, det är förvånande att detta fortfarande ska behöva hända. Vi behöver göra något rejält som bolag och bransch för att få bort den här kulturen. Det här är något vi äger yttersta ansvar över.

Efter att vi publicerade artikeln om Karolina och klottret gick debatten het på sociala medier. ”En massa lipande tjejer som gnäller”, lyder ett inlägg.

”Jag tog själv trapporna istället för hissen för att slippa se allt. Det var mycket värre då, i dag har man tagit några steg framåt i det avseendet. Men en sådan här situation visar att det har hänt för lite de senaste åren och man blir faktiskt ledsen. Ingen ska behöva bli utsatt för detta, det är skit faktiskt.”

Jeanette Saveors, VD Arcona

Arcona och Veidekke Sveriges ledningar agerade snabbt i saneringen av toaletterna, ett par dagar efteråt var de ommålade, men arbetsplatsen ska ha varit full av klotter redan innan Karolina Dahl uppmräksammade det.

– Normalt rensar vi bort sådant här så fort vi får kännedom om det, men ibland är det svårt att hinna med säger Jeanette Saveros och fortsätter.

– Vi kan göra snabba åtgärder som i det här fallet, ta bort det så fort vi ser det. Vi samlar hela bygget och säger att detta tolererar vi inte och får vi reda på vem det är som har gjort detta får den personen åka härifrån. Men långsiktigt krävs något annat, det är en komplex fråga och under hösten ska vi inom Arcona och Veidekke göra ett program för att rejält ta tag i den här frågan.

Kvinnors väg till elyrket är inte alltid självklar.

”Normalt rensar vi bort sådant här så fort vi får kännedom om det, men ibland är det svårt att hinna med.”

Jeanette Saveros, VD Arcona

Jeanette Saveros började jobba inom bygg för 20 år sen, problemet med klotter fanns redan då.

­– Jag tog själv trapporna istället för hissen för att slippa se allt. Det var mycket värre då, i dag har man tagit några steg framåt i det avseendet. Men en sådan här situation visar att det har hänt för lite de senaste åren och man blir faktiskt ledsen. Ingen ska behöva bli utsatt för detta, det är skit faktiskt.

Hon pekar på att hela byggbranschen har ett gemensamt ansvar. Hur branschen ska gå till väga för att få bort denna kultur går enligt henne mycket djupare än det faktum att det klottras.

Toaletterna måste ut ur gråzonen, ”Inte bara en kvinnofråga”.

”Det handlar absolut inte om att måla över klottret och sen är det klart. Det är ett steg att för tillfället slippa se det. Vi måste förstå varför man skriver så här på sin arbetsplats om sina kollegor. Vi måste ha svar på den frågan innan vi vet vad vi ska göra åt det.”

Jeanette Saveros, VD Arcona

– Det handlar absolut inte om att måla över klottret och sen är det klart. Det är ett steg att för tillfället slippa se det. Vi måste förstå varför man skriver så här på sin arbetsplats om sina kollegor. Vi måste ha svar på den frågan innan vi vet vad vi ska göra åt det, säger Jeanette Saveros avslutningsvis.

Byggnads klär sig i ”pussy hats”, sociala medier rasar.