Logga in

50 miljoner på el och VVS, Bravida totalrenoverar

Publicerad
6 jul 2017, 09:34

Projektet att renovera den anrika skolan har inletts. Med skolans höga ålder ställs lika höga krav på installationerna.

Katedralskolan i Uppsala uppfördes 1869 och ska nu renoveras och byggas till. Undervisningsmiljön ska moderniseras och göras mer miljövänlig. De höga kraven på Bravida kommer i och med skolans ålder och arkitektur.

– Vi måste bland tänka på att till exempel försöka gömma installationer i krypgrund. Det viktiga är att vi bevarar den äldre arkitekturen, vi kan inte hantera detta som en modern byggnad, säger Per Wessman, avdelningschef el på Bravida Uppland.

240 miljoner kronor är den totala budgeten för arbetet som görs för byggentreprenaden Arconas räkning. Bravida kommer att utföra samtliga installationer inom el och säkerhet, vs, kyla, ventilation och automation. Den största kostnaden ligger i byggnationen i sig, men en betydande del går till installationer.

Här är de som fixar jobbat i ett av Sveriges största köpcentrum.

”Vi ville ha en installationspartner som kunde ta ett samlat grepp om alla discipliner. Vid utvärderingen tyckte vi att Bravida presenterade ett bra upplägg och organisation. Kommunikation, planering och samordning av installationerna blir avgörande för att projektet ska lyckas. Det tror vi att Bravida kan leverera.”

Thomas Jansson, projektchef Arcona

 

– Installationerna i sig är värda runt 50 miljoner kronor. 25 miljoner på el ungefär och 25 på VVS.

Projektet som nu dragit i gång och förväntas vara färdigt hösten 2019, lagom till att skolan fyller 150 år. Det är ett Bravida Plus-projekt vilket innebär att Bravida är med ända från projektstadiet.

– Vi ville ha en installationspartner som kunde ta ett samlat grepp om alla discipliner. Vid utvärderingen tyckte vi att Bravida presenterade ett bra upplägg och organisation. Kommunikation, planering och samordning av installationerna blir avgörande för att projektet ska lyckas. Det tror vi att Bravida kan leverera, sa Arconas projektchef Thomas Jansson tidigare i ett pressmeddelande.

Projektet kommer att sysselsätta 15-20 Bravidamedarbetare.

Bravida har tidigare utfört arbeten i historiska byggnader. 2010 mottog Bravida Säkerhet den dittills största ordern för leverans av larm- och passagesystem, från Uppsala universitet.

Asbestexponering på skola.