Logga in

”Offentliga luncher slukar ett halvt kärnkraftsblock om dagen”

Publicerad
27 feb 2023, 08:59
| Uppdaterad
24 feb 2023

Modellen som används på Tiundaskolan i Uppsala sänker effektbehovet med 40-50 procent. Skulle den användas i hela Sverige innebär det en besparing på flera hundra megawatt  – varje dag.

Lyckad effektjakt
Skolmat dyrare av högt elpris – men inte i Uppsala

Onödiga kostnader
”Två 240-kablar skulle kunna skippats”

Med smart teknik och ändrade rutiner kunde Tiundaskolan i Uppsala reducera effektbehovet i skolköket med 40-50 procent. Efter att det framgångsrika exemplet fått spridning står andra kommuner på kö för att få hjälp med att installera effekthanteringssystem i storköken.

– De offentliga luncherna använder ett halvt till tre fjärdedelars kärnkraftsblock per dag av de cirka 1100-1200 megawatt effekt som tillförs kontinuerligt. Med vår modell kan man reducera det med upp till ett halvt kärnkraftverk på två till tre år, som kan användas till annat, säger Fredrik Björklund, projektledare på Stuns Energi som varit drivande i skolkökprojektet Flex-o-Mat.

 Datan ligger öppen eftersom tanken är att kunskapen ska delas.

Effekthanteringssystemet är kopplat till skärmen i köket där personalen kan följa effektuttaget i realtid. Foto David Lagerlöf

För att möta den stora efterfrågan har Fredrik Björklund tillsammans med några kollegor, startat ett bolag för att kunna erbjuda tjänsten även utanför Uppsalaregionen. Han tror också att modellen öppnar nya affärsmöjligheter för elinstallatörer som lär sig att hantera och installera energi- och effekthanterinsgsteknik.

– EU-krav minskar energianvändningen med tio  procent inom offentlig sektor och då är de offentliga luncherna en viktig del, säger han.

Bland kunderna finns hittills offentliga verksamheter och en hotellkedja men han tror också att tvätterier och butiker med bake-off kan ha nytta av tekniken.

Branschexperten:
“Många tapetserar med koppar i onödan“

– Begränsningssystemet Sicotronic som användes som pilot i Tiundaskolan fungerar lika bra på tvättmaskiner och diskmaskiner. Mitt mål är att man ska kunna bygga bort en tredjedel till hälften av den planerade framdragna elen vid nybyggen.

Fakta Stuns Energi

Stuns Energi är en del av Stuns – Stiftelsen för samverkan mellan universiteten i Uppsala, näringsliv och samhälle. Stuns energi ska medverka till att göra Uppsalaregionen till  en” ledande testbädd” inom energi- och miljöområdet genom att utveckla och pröva nya tekniker, tjänster och affärsmodeller och som ska spridas till resten av länet och regionen och till övriga landet genom resultatspridning.

Fakta Sicotronic

Sicotronic är ett effekthanteringssystem som ska motverka effekttoppar genom att den pulsar runt effekten till de aktuiva termoelementen i all påslagen köksutrusning och som installerats i flera av Uppsalas skolor. Kökspersonalen kan i realtid se på en bildskärm hur mycket energi som används och om  effekten riskerar att “slå i taket” om fler maskiner slås på samtidigt. Läs mer om hur det funkar här