Logga in

Stipendium för tändtråd i vägguttag

Publicerad
11 maj 2017, 13:31

I Elstudion 9 från mässgolvet på Elfack träffar vi Anton Olsson vinnare av Schneiderfondens stipendium 2017. Gäst i programmet är också Tony Gustavsson, elinstallatör från Lidköping och ny moderator i Elfel. 

– Idén är ett vägguttag med en extra tändtråd. Med fas, nolla och jord kan du dimra belysning och tända och släcka och dessutom få ett mycket förenklat underhåll.

Anton Olsson på Görel Norden i Karlstad satte upp belysning med en kollega på ett bygge när idén uppstod om ett vägguttag som skulle göra det lättare att flytta armaturer.

– Själva installationen skulle påverkas men det skulle bli lättare att byta, flytta och underhålla.

Gällande standarder gör att idén blir svår att genomföra i dagsläget. Men Schneiderfonden tyckte ändå att idén är så pass bra att Anton Olsson fick ett av de två stipendierna på 15 000 kronor.

”Vi vill premiera idéer som kan underlätta för elektriker i vardagen”

Kurt Karlsson, Schneider Electric och ansvarig för Schneiderfoden.

– Jag har precis köpt lägenhet så jag ska skaffa säng och soffa för pengarna, säger Anton Olsson.

Kurt Karlsson är produktchef för strömställare och vägguttag i Norden på Schneider Electric och en av personerna bakom fonden, tillsammans med kolleger på Schneider Electric samt Installatörsföretagen och Elektrikerförbundet.

Det var på 90-talet när Eljo var ett separat varumärket som fonden startades under namnet Eljofonden. Efter många års dvala återuppstod den med sitt nya namn i höstas och har nu delat ut sina första priser. Man kan söka stipendiet för allt som är innovativt och bidrar till elteknikbranschens utveckling.  

– Vi vill premiera idéer som kan underlätta för elektriker i vardagen, säger Kurt Karlsson.

Redan nu kan man skicka in idéer till Schneiderfonden inför nästa års stipendium.

Det andra stipendiet 2017 gick till Anders Kjellström i Mölndal, vars idé handlar om att privata hushåll ska kunna styra sin förbrukning och sänka effekttoppar. Det kan till exempel handla om att låta värmepumpen stå still medan elbilen laddar. 

Mer om Anders Kjellström kan du läsa här:

Hans smarta hus ger en extra Gran Canaria-resa varje år

”Jag bor i världens smartaste hus”