Logga in

Industriella metoder kapade elnotan med 43 procent

Publicerad
9 maj 2017, 06:45

Örebrobostäder har minskat elanvändningen med 43 procent sedan 2005. Hemligheten: industriella metoder.

– Jag brinner för att industrialisera fastighetsbranschen, säger Jonas Tannerstad som är chef för el och automation på Öbo.

Fastighets-EKG är bara det senaste steget i Öbos energieffektivisering. Det kommunala bostadsbolaget ligger i framkanten och har lyckats sänka elanvändningen med 43 procent sedan 2005. Förklaringen ligger i ett eget system för fastighetsautomation med standardprodukter från industrin.

Jonas TannerstadDet hela började runt millennieskiftet när Jonas Tannerstad kom till fastighetsbolaget efter några år som utvecklingsingenjör i maskinindustrin. I den vevan skulle bostadsbolaget införa individuell mätning och debitering av vatten och värme. Ett mätsystem för flera miljoner hade upphandlats, men tekniken strulade och tillverkaren gick i konkurs. Otroligt frustrerande, tyckte Jonas. Ur irritationen växte en ny insikt fram.

– Jag brinner för att industrialisera fastighetsbranschen.

Jonas Tannerstad, chef för el och automation på Örebrobostäder

– Jag förstod att vi måste se fastighetsbeståndet som en maskin och använda samma tankesätt som i industrin, berättar han.

Energimyndig­hetens kontor i Eskilstuna sänker elnotan med likström

Separata småprojekt och fragmenterade tekniklösningar gick bort. Nischade lösningar för fastighetsbranschen likaså. I stället började Jonas systematiskt att införa standardiserade produkter från industrin. PLC:er som normalt används i bilindustrin till exempel. Jonas ser en rad fördelar med industriprylarna.

– De är bättre och billigare eftersom de tillverkas i större volymer. Standariserade gränssnitt gör oss dessutom mindre sårbara. Om en leverantör går i konkurs är det bara att ersätta med en annan, säger han. 

Öbo handlar numera även upp programvaror på samma sätt som i industrin. Det innebär att fastighetsbolaget äger koden och kan ändra eller lägga till funktioner.

– De är bättre och billigare eftersom de tillverkas i större volymer. Standariserade gränssnitt gör oss dessutom mindre sårbara. Om en leverantör går i konkurs är det bara att ersätta med en annan.

– Att vi vill äga programkoden var kontroversiellt i början och vi fick slåss i både tingsrätten och kammarrätten innan vi fick rätt, minns Jonas.

Mätningar är en annan nyckel till framgång. Elanvändningen för de tio teknikslag som drar mest el har exempelvis mätts upp noggrant. Listan toppas av tvättstugor, ventilation och belysning. Där lägger Öbo mest krut i effektiviseringsarbetet. Kvicksilverlampor har ersatts med LED-armaturer och belysningsstyrning. Fläktar och pumpar har fått frekvensstyrd motordrift. I tvättstugorna har en ny betalningsmetod haft stor effekt. 

Förr fick alla hyresgäster dela på elnotan för tvättstugan – orättvist för de som tvättar sällan eller aldrig. Öbo började därför ta betalt för den el som används under tvättpassen. Och vips sänktes förbrukningen med dryga 30 procent. Kanske för att det blev mindre lockande att starta tvättmaskin och torkskåp för något enstaka plagg.

– Att vi vill äga programkoden var kontroversiellt i början och vi fick slåss i både tingsrätten och kammarrätten innan vi fick rätt.

– Jätteintressant. Besparingen berodde helt på en beteendeförändring, säger Jonas.

Hissarna står bara för tre procent av den totala elnotan, men de har också blivit snålare. Ett oortodoxt grepp är att låta hissen gå långsammare i studentbostäderna. Då tar de boende trappen i stället.

Så fördelas elen hos Örebrobostäder

– När jag kläckte idén verkade ledningen tycka att det var det dummaste de hade hört. Men det funkade. Och hade vi fått klagomål hade det ju varit lätt att ändra tillbaka, säger Jonas. 

Inte bara elen utan även fjärrvärme och vattenförbrukning mäts noggrant. Därmed kan driften optimeras på olika sätt. När många duschar samtidigt kan fjärrvärmen exempelvis skruvas ner tillfälligt för att prioritera tappvarmvatten.

Läs om huset utan sladd som bland annat sparar energi med återcirkulerande dusch

– När jag kläckte idén verkade ledningen tycka att det var det dummaste de hade hört.

Det senaste året har Öbo även testat en molnbaserad ”effektvakt” i samarbete med Eon. När det uppstår effekttoppar i Örebros elanvändning kan uppvärmningen stängas av i hela bestånd av hus under en kortare period. Hyresgästerna märker ingenting. Men Eon slipper dra igång sitt oljeeldade kraftverk, en vinst för både ekonomin och miljön. I år ska testet skalas upp till en tredjedel av fastighetsbeståndet. 

– Det är mycket snack om demolägenheter och smarta städer. Vi kanske inte är lika flashiga men vi gör det på riktigt och i stor skala, säger Jonas Tannerstad.