Logga in

”Mångfald ger bättre affärer”

Publicerad
7 mar 2017, 11:15

Byggjätten NCC satsar på jämställdhet och mångfald, något man tror ska ge bättre resultat och bättre affärer. Bolagets nya styrelse kommer att bestå av en majoritet kvinnor.

Från och med april 2017 kommer NCC att ha en bolagsstyrelse med kvinnor i majoritet, givet att aktieägarna i NCC säger ja till förslaget.

– Det är ägarna som bestämmer vår styrelse och kompetens är det avgörande, men jag kan tycka att det är bra om styrelsen speglar fördelningen i samhället. Vi bygger ju hus, broar, vägar och sjukhus och det är lika många kvinnor som män som använder dem, säger Anna Trane, presschef på NCC.

NCC säger i sin jämställdhetspolicy att jämställdhet är bra för lönsamheten i ett företag. Men VVS-Forums och Elinstallatörens kartläggning visar att de mindre bolagen, sett till omsättning, har mycket färre kvinnor än män i sina styrelser. Bland de 20 minsta bolagen i kartläggningen är det bara fyra som har en eller fler kvinnliga styrelseledamöter, något som NCC:s presschef Anna Trane tror kan bero på att mindre bolag inte har samma resurser på rekryteringsområdet.

– Företag med högre omsättning har mer pengar att fördela ut på rekryteringsområdet och har därför bättre förutsättningar för att satsa på mångfald, säger hon.

”Det är ägarna som bestämmer vår styrelse och kompetens är det avgörande, men jag kan tycka att det är bra om styrelsen speglar fördelningen i samhället. Vi bygger ju hus, broar, vägar och sjukhus och det är lika många kvinnor som män som använder dem.”

Anna Trane, presschef på NCC.

Förutom att ha en tydlig jämställdhetspolicy och, om förslaget går igenom, en majoritet kvinnor i styrelsen har NCC också satsat på att skapa mer inbjudande arbetsplatser för kvinnor. Till exempel presenterade NCC tillsammans med Ramirent i september 2017 en jämställd byggbod där män och kvinnor kan duscha och byta om för sig istället för att man, som tidigare, varit tvungen att byta om tillsammans.

Det finns också planer för att ta fram arbetskläder för gravida kvinnor.

Under hösten 2015 utbildade NCC dubbelt så många kvinnliga platschefer som man gjort de senaste fem åren, totalt. Anna Trane säger att det handlar om att skapa rätt förutsättningar för en jämställd arbetsplats.

– Genom att vi skapar bättre förutsättningar för kvinnor på arbetsplatsen hoppas vi att fler kvinnor ska vilja jobba i branschen. Som det är nu, med en klar majoritet män, missar vi i byggbranschen ju halva befolkningen som potentiell arbetskraft.

Trots att styrelsen i NCC är jämställd så ser inte resten av företaget ut så. Totalt arbetar det 88 procent män i företaget, något som ändå är över branschens genomsnitt.