Logga in

Så gick det i Yrkes-EM

Publicerad
5 dec 2016, 10:38

Rutinerade Johan Ledin var en av få tävlande i elinstallation som sparade centralbygget till slutet. Oscar Sjögren svenska elteknikexpert: “Sista dagen, när det var dags för driftsättning och programmering, märktes det att uppgiften var svår.”

Tävlingsmomentet vid årets EM bestod av en större elinstallation med belysning, motorstyrningar, larm och en hel del annat. Oscar Sjögren, den svenske experten vid tävlingen, betecknade uppgiften som tämligen svår.

– Ändå arbetade alla deltagarna på väldigt fint under de två första dagarna, men sista dagen, när det var dags för driftsättning och programmering, märktes det att uppgiften var svår. Då drog fyra-fem av deltagarna ifrån de andra och till en början såg det ut som att Johan Ledin från Örnsköldsvik skulle vara en av dem, säger Oscar.

– Jag har kommit fram till att det går att vinna tid på den taktiken. Om det övriga flyter på bra kan jag få extra tid till att göra en extra snygg centralinstallation på slutet, berättar Johan efter tävlingen.

Johan Ledin, tävlande i elinstallation.

Johan hade haft ett väldigt fint flyt i sitt arbete de två första tävlingsdagarna. Han var en av de få som valde att vänta med att bygga centralen tills det mesta övriga var installerat.

– Jag har kommit fram till att det går att vinna tid på den taktiken. Om det övriga flyter på bra kan jag få extra tid till att göra en extra snygg centralinstallation på slutet, berättar Johan efter tävlingen.

Under andra tävlingsdagen fick de tävlande under en timme ägna sig åt ett teoretiskt prov som innehöll kluriga frågor kring KNX-programmering, elkvalitet och annat. Men merparten av tävlingen utgjordes av de 17 timmar som de tävlande fick på sig att bygga sin installation, följt av 4 timmar för programmering, driftsättning och kontroll.

Det var när Johan Ledin började driftsätta som det strulade till sig. Han hade problem med en krånglande kopplingsplint som gjorde att han strömförsörjningen till KNX-gränssnittet spökade och fick därmed problem att ladda upp programmet från sin dator till centralen.

– Till sist blev jag godkänd ändå, efter andra försöket, och förlorade lite poäng på det, men framför allt tappade jag tid och förlorade flytet, berättar Johan. När han pustar ut, strax efter att slutsignalen gått klockan kvart i två på tredje dagen, är Johan ändå ganska nöjd med sin insats.

– Det känns som att jag satt 60-70 procent av programmeringen ändå, men jag har inte hunnit kontrollera alla funktioner. En vet jag inte fungerar, och det är jalusiaktorn, den hann jag inte programmera klart.

Johans föräldrar, Sören och Carina Ledin, var stolta över sonens insatser på yrkes-EM. De berättar att det mest var en slump att han blev elektriker – en granne som var yrkeslärare övertalade honom att söka till elprogrammet och det visade sig vara ett bra val.

– Johan trivs jättebra på TF Ventilation och El, där han arbetar. Han har fått sporrande och utvecklande arbetsuppgifter och får ofta arbeta själv under eget ansvar. Elektriker visade sig vara ett toppenbra yrkesval för honom, säger Sören Ledin. Att yrkesvalet dessutom gett Johan möjligheten att vara med i både yrkes-VM i Sao Paolo och nu EM i Göteborg är ett extra plus, tillägger Carina Ledin.

”Efter SM, VM och EM är det slut med yrkestävlandet för min egen del, men istället ska jag nu träna den svenske deltagaren Robin Stattin inför nästa års yrkes-VM i Abu Dhabi. Robin bor ju i Sollefteå, bara tio mil från Sidensjö där jag bor”

Johan Ledin

 

När slutresultaten var klara på söndag eftermiddag visade det sig att det var den schweiziske deltagaren Yvan Fössler som vunnit i eltävlingen. Matthias Moser från Österrike kom tvåa och finske Werner Sillanpää blev trea. Johan Ledin slutade på femte plats.

Sverige tog sex medaljer vid yrkes-EM; guld i Industriinstallation och skönhetsterapi, silver i grenarna lastbilsmekaniker

– Efter SM, VM och EM är det slut med yrkestävlandet för min egen del, men istället ska jag nu träna den svenske deltagaren Robin Stattin inför nästa års yrkes-VM i Abu Dhabi. Robin bor ju i Sollefteå, bara tio mil från Sidensjö där jag bor, så jag fick ta bollen och ställa upp som tränare åt honom, skrattar Johan.