Vitvarorna som får rutavdrag

Publicerad 25 nov 2016, 15:07

Reparationer och underhåll av vitvaror kommer från 1 januari 2017 att omfattas av rut-avdrag, alltså ett 50 procent skatteavdrag på arbetskostnaden. Även hyresgäster får göra avdraget. Men om felet är på fast installationsel så gäller istället rot och då omfattas bara den som äger sitt boende.

Reparation av följande vitvaraor kommer från 2017 att omfattas av rutavdrag:

  • Tvättmaskin, torktumlare, torkskåp, mangel
  • Kyl, frys, diskmaskin
  • Spis, spishäll, ugn, mikrovågsugn
  • Köksfläkt, spiskåpa

Även underhåll, alltså åtgärder som görs innan tvättmaskinen faktiskt gått sönder, är avdragsgilla enligt utvidgningen av vad som är en ruttjänst. Men Skatteverket skiljer på underhåll och service. Underhåll är till exempel om en vitvara har en viss livslängd på en speciell del som man byter ut i förebyggande syfte. Det är avdragsgilt. Service handlar om att någon kommer och tittar till maskinen på ett serviceavtal och det omfattas inte.

Ändringen innebär också att den som bor i hyresrätt får dra av reparationsarbeten på vitvaror som fastighetsägaren inte äger, så länge hyresgästen själv har tagit kostnaden.

Värt att notera är att installationer inte omfattas av rutavdrag. Ifall en reparatör upptäcker ett fel som finns på fast installationsel och inte på själva vitvaran så omfattas reparationen inte av rutavdraget på 50 procent – men däremot av rotavdrag på 30 procent av arbetskostnaden. I det läget är det också viktigt att komma ihåg att hyresgäster inte är berättigade till rotavdrag.

Vad är en vitvara och vad är en köksapparat, den distinktionen är viktig eftersom den senare produktkategorin inte omfattas av det nya avdraget. Går en Kitchenaid, mixerstav eller kaffemaskin sönder så är en eventuell reparation alltså inte avdragsgill.

Material, resor eller annat omfattas inte av rutavdraget utan bara själva arbetskostnaden.