App varnar för skak-skada

Publicerad 19 sep 2016, 10:33

Hur mycket vibrerar slagborrmaskinen eller skruvdragaren? En liten blå kloss ger besked.

Hjälpmedlet heter SmartVib och är utvecklat av forskare vid Umeå universitet i samarbete med Luleå-företaget CVK och landstinget i Västerbotten.

Användaren fäster en liten blå kloss på de vibrerande verktyget, exempelvis en slagborrmaskin. I klossen finns inbyggda sensorer som mäter vibrationerna och sänder informationen trådlöst till en mobiltelefon. Där analyserar en app de uppmätta värdena och bedömer hur stor risken för skador är.

Systemet har hittills testats på ett 20-tal arbetsplatser, främst på byggen. Än så länge finns bara en prototyp, men före nyår ska en färdig produkt finnas på marknaden. Prisen kommer att ligga på några tusenlappar.  

Hjälpmedlet kan även användas för vibrationer som drabbar hela kroppen, exempelvis från ett traktorsäte.