Logga in

Utan installatörer stannar Almedalen

Publicerad
7 jul 2016, 11:13

Elinstallatörens chefredaktör träffade en av få elinstallatörer i Almedalen – Johnny Petré –  och krönikerar om avsaknaden av de nyckelpersoner som krävs för att lösa den bostadskris som alla på politikerveckan talar om.

En av de hetaste frågorna under årets Almedalsvecka var om vi ska kunna lyckas bygga 710 000 bostäder fram till 2025, som Boverket kommit fram till att Sverige behöver om bostadsbyggandet ska matcha befolkningsökningen. Den enda som tror att det kommer att lyckas är nytillträdde bostadsministern Peter Eriksson (mp).

Sveriges Byggindustrier har räknat ut att det skulle krävas omkring 2 000 miljarder kronor och ett nettotillskott av 40 000 personer till byggbranschen för att bygga så många nya bostäder. Varken dom pengarna eller den arbetskraften finns. Statsminister Stefan Lövén skröt dock i sitt partiledartal om att regeringen skjutit till hela 1 procent av den summan till bostadsbyggande. På honom lät det som om detta skulle lösa Sveriges allt mer akuta bostadskris i ett nafs.

Men ett stort antal bostäder kommer ändå att byggas, med eller sannolikt mestadels utan regeringens hjälp.  Och gamla kommer att moderniseras, inte minst då miljonprogramsområdena. Därför är det synd och märkligt att vi i Almedalen inte pratar mer om de nyckelpersoner som krävs i detta arbete, nämligen installatörerna. Ett hus, nybyggt eller gammalt, är bara ett skal, ett skelett, utan installatörernas bidrag. Det är installatörerna som ser till att huset får hjärta, lungor, nervbanor och blodomlopp i form av el, vs, ventilation, automation, belysning, larm och passersystem. Därför är det väldigt osmart att inte fler vänder sig installatörerna för svar på hur vi ska bygga smarta, energieffektiva och framtidssäkra hus.

”Jag tycker att fler installatörer borde vara med i Almedalen. Det är väldigt bra nätverkande och även mycket lärorikt”.

Johnny Petré, vd Lindstens Elektriska.

 

Men flera parter från elteknikbranschen fanns ändå på plats i Visby för att berätta om just detta. Till exempel arrangerade Caverion ett seminarium om energieffektivisering av fastighetsbeståndet. Det riktade sig till fastighetsbranschen och hade den passande titeln ”Från förvaltare till klimathjälte”. På seminariet konstaterades att alla verktyg finns men att det händer för lite.

I hamnen fanns även Rexel på plats, för tredje året. De höll ett stort antal tältmöten och berättade bland annat om hur mycket pengar fastighetsägare kan spara genom modern belysning och hur mycket bättre det är att bo i ett smart hus, som gärna då också får sin energi av solcellssystem.

Jag stötte också på Johnny Petré, vd för skånska Lindsténs Elektriska, som var i Almedalen för andra året. Han deltog i ett seminarium, arrangerat av Installatörsföretagen i samarbete med Ratio, om hållbart företagande. Han berättade att det för honom handlar väldigt mycket om det som är ett av elteknikbranschens största problem; svårigheten att rekrytera personal. Därför jobbar han och företaget väldigt nära skolorna och tar varje år in 8-10 lärlingar. De satsar också på mångfald och har förhållandevis många kvinnliga elektriker. Det här var ju starkt bidragande orsaker till att Lindsténs Elektriska förra året utsågs till landets bästa elteknikföretag genom att de vann tävlingen EIO Guld.

Johnny Petré riktar en uppmaning till branschen: ”Jag tycker att fler installatörer borde vara med i Almedalen. Det är väldigt bra nätverkande och även mycket lärorikt”.

Det är inte så att han var den ende installatören i Almedalen i år, men jämfört med hur många byggare som fanns på plats kändes han ganska ensam i vimlet. Nästa år hoppas jag träffa på fler installatörer i Visby. Det är dags att vi syns och hörs mer i samhällsdebatten. Oavsett om det byggs 710 000 nya bostäder eller bara 71 000 så är dessa hus bara tomma skal utan installatörernas bidrag. Vi borde slå oss för bröstet, känna oss stolta och ta den plats vi förtjänar. Utan installatörerna stannar Sverige och så även Almedalen.