Logga in

Enorm laddmarknad för elbilar

Publicerad
7 apr 2016, 10:20

“Det kommer behövs omkring 60 000 laddstolpar de närmaste åren”. Midroc Electro storsatsar på elbilsladdning, det var kanske den viktigaste elnyheten från VVS- och byggbranschens viktigaste mötesplats. Elinstalltören hitta några tappra utställare från elteknikbranschen.

Nordbygg pågår hela veckan på Älvsjömässan och lockar omkring 900 utställare och tusentals besökare. En av utställarna är Midroc Electro, som presenterade en helhetslösning för laddstolpar för elbilar, riktat mot bland annat fastighetsägare och parkeringsbolag.

– Förra året ökade antalet elbilar i Sverige med mer än 100 procent. Marknaden för laddstolpar är enorm. Det kommer behövs omkring 60 000 stolpar de närmaste åren, säger Ola Jonsson, marknadschef på division Nord på Midroc Electro.

Midrocs satsning, ”Vi laddar Sverige”, görs i samarbete med Garo (hårdvara), Laddkoll (app-lösning) och Svea Ekonomi (finansiering).

– Just nu är vi ute på turné hos alla Midroc-kontor runt om i landet där vi träffar slutkunder som kommuner, landsting och företag. Intresset är väldigt stort.

– Våra stolpar är alltid uppkopplade och genom appen kan man se att stolpen fungerar och om den är ledig. Betalningen görs också via appen och behöver inte lösas med sms, kreditkort eller liknande vid varje laddning.

När Elinstallatören är på besök i Midrocs monter kommer exempelvis Uppsala Parkering på besök för att förhöra sig om lösningen.

Installatörsföretagen fanns på plats på mässan med en egen scen och ett omfattande program. Bland annat kunde besökarna ta del av en teknikspaning från Hans Nyblom, som arbetar med affärsutveckling och med Elrätt.

Bland elteknikbranschens tillverkare återfanns Schneider Electric, som i sin monter visade nya komponenter till SmartStruxure, ett system för fastighetsautomation.

– Det effektiviserar energianvändningen och kan ge upp till 30-procentiga energibesparingar. Det kommunicerar med olika typer av lokala system, allt ifrån brandvarning till rumsstyrning, energimätning och säkerhetssystem. Det är också kompatibelt med KNX, säger Marcus Wahrgren, produktchef för SmartStruxure.

– Det handlar i väldigt hög grad om Internet of things. Vi behöver inte ringa kunden och fråga om service, de kan ringa oss när systemet säger att de är dags. Eller, om vi har serviceavtal, kan vi bara åka dit och göra servicen när det behövs.

Ett antal produktnyheter var nominerade till bästa mässnyhet. Där hittade vi en arbetsselen 4light Worker med dioder. Som med andra smarta uppfinningar tycker man att någon borde kommit på den lysande idén tidigare. Västen har dioder i båda vågrätta och lodrätta band på fram och baksida. Den kan användas som varselsele men också för att, med hjälp av de framåtriktade vita dioderna, skapa en arbetsbelysning. Västen drivs av uppladdningsbara batterier som räcker cirka tio timmar med full belysning.