Skräddarsydd för svenskar

Publicerad 16 mar 2016, 09:26

Nya Audi A6 lanseras nu i en version som är skräddarsydd för svenska tjänstebilsförare: 2.0 TDI med fyrhjulsdrift och dubbelkopplingslådan S-tronic.

Audi har stora förhoppningar om att modellen ska bli hett eftertraktad på tjänstebilsmarknaden, även om ­startpriset är förhållandevis högt: 408 800 kr för en kombi utan extra­utrustning.

Drivlinan består av en fyrcylindrig diesel på 190 hk och 400 Nm. Dubbelkopplingslådan har frihjulsfunktion för att spara bränsle.

Till standardutrustningen hör strålkastare av typen Xenon plus, parkeringssensorer, Audi Sound system, färddator, multifunktionsratt, handsfree och Audi drive select. Det är dock märkligt att en så enkel sak som backkamera inte är standard i en så här dyr bil.

Det är dock märkligt att en så enkel sak som backkamera inte är standard i en så här dyr bil. 

Att göra tillval i den digra listan över extra­utrustning innebär att priset snabbt rusar iväg. De utmärkta Matrix led-strålkastarna, som vi tidigare har provat i Q7 och A4, kostar exempelvis hela 25 800 kr. Navigation med MMI touch kostar lika mycket. Dessutom behövs vinterhjul och de flesta vill nog även ha dragkrok. Det gör att slutsumman utan vidare hamnar runt en halv miljon kronor. 

Sex av tio Audi-bilar säljs i dag med quattro, alltså fyrhjulsdrift. Även om bränsleförbrukningen ökar något är fördelarna många med drivning på alla fyra hjulen. Dragförmågan blir bättre, körglädjen ökar genom mer ­följsamma vägegenskaper och naturligtvis blir bilen ­säkrare vid besvärliga vägförhållanden.

Även om bränsleförbrukningen ökar något är fördelarna många med drivning på alla fyra hjulen.

Audi 2.0 TDI quattro S-tronic är härlig att köra. På vinterväg går det hur stabilt som helst. ­Motorn räcker definitivt till, även om man i en stor och lyxig bil av den här kalibern skulle före­dra en sexcylindrig diesel. I förarmiljön finns inget att klaga på. Innerutrymmena är generösa och i baksätet finns gott om plats. Bilen är ett bra val både för föraren och familjen, men det gäller att hålla sig borta från tillvalen i listan över extrautrustning om priset ska bli överkomligt.

FAKTA

Audi A6 2.0 TDI quattro S-tonic

Pris: 408 800 kr (393 800 kr för sedanutförande).
Förmånsvärde: 5 100 kr/­månad (exklusive extrautrustning).
Motor/effekt: 4 cyl diesel.
Max 190 hk och 40 och ­dubbelkopplingslåda.
Tjänstevikt: 1 765 kg.
Förbrukning/miljö: 5,1 liter/mil. 132 gram CO2 per km (fabriksuppgifter).