Logga in

Hon blev först att spika el-provet

Publicerad
23 mar 2016, 13:30

2 576 elever deltog i Nationellt branschprov 2016, som ersätter ECY-Cup. En enda elev kammade hem full pott.

– Jag blev jätteglad så klart. Jag la ner mycket jobb på att plugga och träna veckorna före provet, säger Matilda Jansson i klass EE3A på Österänggymnasiet i Kristianstad.

Med 76 rätt av 76 möjliga blev hon solklar vinnare när ”Nationellt branschprov” genomfördes för första gången i mitten av mars. 2 576 elever på El- och energiprogrammets tredje år runt om i landet deltog i provet, som från och med i år ersätter ECY-Cup. Under de 20 år som ECY-Cup anordnades hände det inte en enda gång att någon fick alla rätt.

– Nu har provet gjorts om i år, men det är fortfarande en väldigt bra prestation. Att som Matilda Jansson spika båda delproven är riktigt bra, säger Pär Lundström, som är ordförande för yrkesnämnden ECY och ansvarig för yrkesutbildning inom elteknik på Installatörsföretagen.

Det första delprovet handlar om elteknik och utformas utifrån kunskapskraven för kursen Elinstallationer INSELI0, och det andra är ett elsäkerhetsprov. Matilda Jansson berättar att klassen läste vissa moment redan i 1:an så det gällde att tänka till lite på olika kopplingar. Några av frågorna om elsäkerhet var också kluriga, exempelvis vem som har ansvaret på vilken plats: eldriftledaren eller elsäkerhetsledaren.

När hon tar studenten i vår är hon sugen på att komma ut i arbetslivet.

– Jag har gått i skolan tillräckligt många år, så nu vill jag i första hand jobba. Jag hoppas att få anställning på ett larmföretag där jag hade praktikplats och jobbat extra på loven.

Matilda Janson är långt ifrån den enda eleven från Österänggymnasiet som gjorde bra ifrån sig i Nationellt Branschprov. Tvåa på listan är Axel Bodelsson i grannklassen EE3B som tog 72 poäng. Ytterligare åtta elever från samma skola finns med på resultatlistans 42 platser. Österränggymnasiet toppar dessutom listan över landets bästa skolor.

Så här förklarar Matilda Jansson framgångarna:

– Vi har haft väldigt bra lärare hela tiden. Några av dem har även jobbat som elektriker och den erfarenheten ger mycket. Hela klassen har också varit väldigt motiverad, säger hon.

Håkan Nilsson, som är en av Matilda Janssons lärare på Österänggymnasiet, berättar att skolan fokuserat hårt på elinstallationsfrågor och säkerhetsföreskrifter veckorna före provet.

– Jag har varit lärare i många år och visste att klassen var väldigt bra. Så vi spände bågen rejält, och det var väldigt roligt för eleverna att allt slit lönade sig, säger han.

Vinnarna i den tidigare ECY-Cup har kvalificerats till Yrkes-SM. Nu får de fem skolor som placerar sig bäst i det nya nationella branschprovet nominera deltagare till Yrkes-SM.

Syftet med att ersätta ECY-Cup med Nationellt branschprov är att utveckla stödet för yrkeslärarna på El- och energiprogrammet och på att ett mer konkret sätt bidra till elevernas lärande.

Delprovet i elsäkerhet ingår i ECY-certifieringen. De 980 elever som inte fick godkänt kan göra ett omprov den 22 april.