Var är yrkeslandslagets vandringspokal?

Publicerad 21 maj 2015, 09:27

“Den har ett stort symbolvärde men ett lågt marknadsvärde så vi hoppas vi att pokalen letar sig tillbaka till oss”, det säger Pär Lundström efter att Yrkeslandslagets vandringspokal varit på vift sedan Elfack.

Yrkeslandslagets vandringspokal stals från Elfack för två veckor sedan. Pokalen som med en hårsmån blev kvar i Sverige knycktes från montern i ett obevakat ögonblick. Nu hoppas utbildningsansvarige Pär Lundström att bucklan ska leta sig hem.

Det var Pär Lundström som övertygade publiken om att rösta för att Yrkeslandslagets vandringspokal skulle bli kvar i Sverige. Landskampen blev ju som vi skrev tidigare mycket osannolikt oavgjord.

– Två personer har i två delmoment fått 73,5 poäng på en 100-gradigskala. Någon kan ju räkna ut sannolikheten för det, säger Pär Lundström till Elinstallatören.

Det var efter prisutdelningen som Yrkeslandslagets monter lämnades obevakad en kort stund som vandringspokalen vandrade iväg. Priset stod på ett bord och när monterpersonalen kom tillbaka så var den borta.

– Pokalen har ett ganska stort symbolvärde, men ganska lågt värde på en marknad, så vi skulle uppskatta att den kom tillbaka till oss, säger Pär Lundström.

När det upptäcktes att priset hade försvunnit larmades Svenska Mässans säkerhetsbolag Securitas som tog det hela på stort allvar och tog in uppgifter, men pokalen hittade de inte och den är fortfarande på försvunnen.

Är pokalen i Norge Pär Lundström?

– Absolut inte!

Vandringspokalen visar vilket land – av Sverige och Norge – som för tillfället har mest poäng. Nelfo, EIO:s norska systerorganisation ställde från tidigt 90-tal upp med elinstallatörer till sitt yrkeslandslag och Norge är också rankade några placeringar högre än Sverige. Svenska elininstallatörer har deltagit i Worldskills, som yrkes-VM egentligen heter, sedan slutet av 90-talet.

Vissa länder i Asien tar yrkes-VM på enormt allvar och deltagarna tränar i flera år inför tävlingarna. Läs om hur elinstallatören Johan Ledin förbereder sig för yrkes-VM och får hårdträning av förra upplagans svenska kämpe. Mer om yrkes-VM, vilka som vunnit tidigare år och tävlingens historia finns att läsa på EIO.