Ett klimat där det lönar sig att våga

Publicerad 3 maj 2015, 22:32 | Uppdaterad 7 apr 2021

Med en egen utmärkelse för årets bästa elteknikföretag får branschen nya perspektiv och kan se på sig själv med andra ögon. Isabelle McAllister sitter med i juryn för EIO Guld. Hon vet hur man motiverar kvinnor att gå in i hantverksyrken och tror att branschen kan bli bättre på dialog med kunderna. Hon ser EIO Guld som ett steg i rätt riktning.

Isabellestipendiet är instiftat av designern hemmafixaren och programledaren Isabelle McAllister för att uppmuntra kvinnor att bli hantverkare och lyfta de som redan är yrkesverksamma. Det är en fråga Isabelle brinner för, vid sidan om design, formgivning, fiffiga lösningar och att jobba med händerna.

– Att jag blev ombedd att vara med i juryn för EIO Guld beror nog mycket på mitt arbete med Isabellestipendiet. Det känns väldigt kul att de frågade mig, säger Isabelle McAllister.

– Jag tror att EIO Guld kan driva igång nya former av samarbeten. 

Isabell McAllister

 

En branschutmärkelse blir en punkt att fokusera på enligt Isabelle. Företag och branschorganisationer börjar ställa frågor och titta djupare på vad de faktiskt är bra och mindre bra på och hur de uppfattas i omvärldens ögon.

Isabelle tror att andra företag kan se på finalisterna och säga ”dit kan vi också nå”. Det blir ett klimat där det kan löna sig att våga och att ha lite högre profil och faktiskt visa vad företaget kan.

– Jag tror att EIO Guld kan driva igång nya former av samarbeten. Det kan vara sådant som är branschöverskridande också.

All ny teknik och utvecklingen inom belysning och styrning gör att det finns mycket fler alternativ som en elektriker kan presentera för kunderna. De bästa elföretagen är både experter på sitt område och öppna och lyhörda för andra områden. Det är de företagen som skapar mervärde för sina kunder.

Isabelle McAllister har genomfört mängder av bygg- och renoveringsprojekt under sina tjugo år som programledare för fixarprogram. Det har självklart också inneburit samarbeten med elektriker. Det hon ibland har saknat hos elföretagen är förmåga att vara tydliga och transparenta. Den egenskapen är något hon söker hos en värdig vinnare av EIO Guld.

– Som kund vill jag veta vilka alternativ jag har och vad det innebär för kostnader. Om elektrikern aldrig ställer frågor eller presenterar alternativa lösningar då kommer jag aldrig att välja annat än traditionella lösningar. Hantverkarna är experter på sitt område och de måste de inse.

Isabelle liknar förmågan att kunna förmedla sin kunskap med en läkares förmåga att förklara diagnoser för patienterna på ett språk som de förstår. De får inte vara tysta med sin vetskap eller prata latin. Hon efterlyser elteknikbranschens ambassadörer.

Andra egenskaper Isabelle söker i bra elteknikföretag är tillgänglighet och förmågan att förklara varför vissa moment i projekten tar tid.

– För vanliga människor kostar det mycket pengar att anlita hantverkare som sedan ska befinnas sig inne i deras hem i många fall. Det måste man ha respekt för. Sedan ska ett företag aldrig låtsas att de vet när de egentligen är osäkra på svaret. Det är mycket bättre att ta emot frågan från kunden och säga att man återkommer så snart man har svar och vet vilka alternativ som finns.

Precis som inom andra hantverksyrken är kvinnor i elteknikbranschen kraftigt underrepresenterade. Isabelle beskriver att det finns attityder som bromsar flickor och kvinnor hela vägen från skolan och studievägledning till insteg till arbetslivet och ute på arbetsplatserna.

– Det finns en machokultur inom hantverksyrken som inte bara straffar kvinnor utan alla som verkar i branschen. Om det anses töntigt och omanligt att använda ergonomiska verktyg, skyddsutrustning och smarta hjälpmedel i arbetet, så är det ett problem för alla i branschen och inte enbart kvinnor.

Isabellstipendiet är instiftat för att sätta ljus på problemet, skapa diskussion, stärka de som bryter ny väg och skapar förändring.

– Men det behövs naturligtvis krafttag från andra håll också, från folk i chefsposition till företag och skolor. Jag är helt övertygad om att mångfald gynnar affärerna och det finns egentligen ingenting som hindrar att elteknikbranschen kan bestå av hälften kvinnor.

Isabelle McAllister har bakom sig en karriär med många spännande inslag och vändningar. Någon hantverksutbildning har hon inte. Det hela startade när hon redan som tonåring började jobba extra som skribent på reklambyrå. Efter en flytt till Belgien började hon arbeta med olika inredningsprogram för tv.

– När jag var 25 år gammal flyttade jag hem till Sverige och började göra ett program som hette Sicksack i TV4+.

Efter det har det blivit en mängd program för både TV4 och SVT, som bland annat Äntligen hemma, Äntligen trädgård, Sommartorpet och Fixa rummet.

– Jag har alltid gillat att hitta praktiska lösningar och att ta en rolig idé och göra den till verklighet. Det är kul att få folk att testa sin egen praktiska förmåga.

I april har den egna Youtube-kanalen premiär med produktionen Isabelle flyttar, som visar hur hon tar sig an projektet med en ny lägenhet i Stockholm. Utöver det driver hon en blogg, konsultar för inredningsföretag och ger föreläsningar.

På Elfack i Göteborg finns Isabelle på plats för själva prisutdelningen av EIO Guld. Hon kommer också att bjuda på en presentation av hur företag kan hitta nya och effektiva sätt att kommunicera i ett hav av tillgängliga kanaler.